Skip to content

Danske Taler
- den levende talesamling

Ugens talerTaler fra Børsen nu og daBørsen er brændt og det ikoniske dragespir er forsvundet fra det københavnske gadebillede. Vi har været i gemmerne og præsenterer her to aktuelle og to historiske taler fra det danske handelscentrum, der desværre i tirsdags gik op i røg.Marie Bjerre hyldede i februar små og mellemstore virksomheder, der har omfavnet den digitale omstilling, mens Brian Mikkelsen i november sidste år så frem til nye erhvervseventyr med bioteknologiske klimaløsninger i erhvervslivet. Spoler man 100 år tilbage var Børsen ligeledes centrum for tanker om dansk erhvervslivs fremtid. Professor i statsøkonomi og politiker William Scharling etablerede i 1905 det maritime Danmarks definerende rolle for handlen i sin hyldesttale til C.F. Tietgen. H.M. Kong Christian X understregede ligeledes 12 år senere handelsflådens betydning for Danmark. Dengang var søen kerneinfrastruktur for dansk handel – det er den til stadighed den dag i dag, selvom meget er rykket op i skyen. I alle tilfælde har Børsen dannet grobund for tanker og taler om dansk erhvervs fremtid. Som et lille kuriosum kunne de to ældre Børsen-talere i starten af 1900-tallet se direkte over på ruinerne af et nedbrændt Christiansborg, hvilket Scharling kommenterer på: “Mer end 20 Aar er henrundne, siden Kongeborgen forvandledes til en Ruin – og endnu er det danske Folk ikke naaet til Ende med sine Overvejelser af, hvorledes denne Ruin skal genrejses, end sige naaet blot til Genrejsningens første Begyndelse. [...] Maatte Tietgens Statue paa Børsrampen udfor Slotsruinen mane til ogsaa at skaffe dette Minde om Ulykke og Svaghed bort, mane det samlede Folk til ikke at staa tilbage i Handlekraft og Offervillighed for den enkelte danske Mand som har vist, hvad der kan udrettes, naar man gaar til en Gerning med fast Villie til at overvinde alle Vanskeligheder, med Tro og Haab og Kærlighed til Opgavens Løsning!” Der gik endnu 23 år før det nuværende Christiansborg i 1928 stod færdig. Måske Tietgen igen kan inspirere til handling, så vi ikke også skal vente 40 år på et nyt Børsen.
Ugens taler

Taler fra Børsen nu og da

Børsen er brændt og det ikoniske dragespir er forsvundet fra det københavnske gadebillede. Vi har været i gemmerne og præsenterer her to aktuelle og to historiske taler fra det danske handelscentrum, der desværre i tirsdags gik op i røg.

Marie Bjerre hyldede i februar små og mellemstore virksomheder, der har omfavnet den digitale omstilling, mens Brian Mikkelsen i november sidste år så frem til nye erhvervseventyr med bioteknologiske klimaløsninger i erhvervslivet. Spoler man 100 år tilbage var Børsen ligeledes centrum for tanker om dansk erhvervslivs fremtid. Professor i statsøkonomi og politiker William Scharling etablerede i 1905 det maritime Danmarks definerende rolle for handlen i sin hyldesttale til C.F. Tietgen. H.M. Kong Christian X understregede ligeledes 12 år senere handelsflådens betydning for Danmark. Dengang var søen kerneinfrastruktur for dansk handel – det er den til stadighed den dag i dag, selvom meget er rykket op i skyen. I alle tilfælde har Børsen dannet grobund for tanker og taler om dansk erhvervs fremtid. 

Som et lille kuriosum kunne de to ældre Børsen-talere i starten af 1900-tallet se direkte over på ruinerne af et nedbrændt Christiansborg, hvilket Scharling kommenterer på: 

“Mer end 20 Aar er henrundne, siden Kongeborgen forvandledes til en Ruin – og endnu er det danske Folk ikke naaet til Ende med sine Overvejelser af, hvorledes denne Ruin skal genrejses, end sige naaet blot til Genrejsningens første Begyndelse. [...] Maatte Tietgens Statue paa Børsrampen udfor Slotsruinen mane til ogsaa at skaffe dette Minde om Ulykke og Svaghed bort, mane det samlede Folk til ikke at staa tilbage i Handlekraft og Offervillighed for den enkelte danske Mand som har vist, hvad der kan udrettes, naar man gaar til en Gerning med fast Villie til at overvinde alle Vanskeligheder, med Tro og Haab og Kærlighed til Opgavens Løsning!” 

Der gik endnu 23 år før det nuværende Christiansborg i 1928 stod færdig. Måske Tietgen igen kan inspirere til handling, så vi ikke også skal vente 40 år på et nyt Børsen.
Nordisk Talefest 2024Hør taletalenter på landets bibliotekerTil Nordisk Talefest giver vi ordet til unge fra ungdomsuddannelserne, som har arbejdet med talekunst. 20 unge fra hver region indtager scenen med deres taler om 'drømme'. Kom og hør taler om alt fra hverdagsracisme, genbrugstøj, karakterpres og gambling til angst, offentlig transport, ordblindhed og fodboldglæde. Talefest Syd – Odense Hovedbibliotek – kl. 13-15 – 16. april 2024 Gæstetaler: Aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Anna Bjerre JohansenTalefest Midt – Aarhus Dokk1 – kl. 13-15 – 17. april 2024 Gæstetaler: Handicapaktivist Lærke Kjær FentzTalefest Øst – Gentofte Hovedbibliotek – kl. 13-15 – 19. april 2024 Gæstetaler: Formand for DGS Asger Kjær SørensenTalefest 2024 er et samarbejde mellem Danske Taler og flere nordiske universiter. Vi vil give en stemme til unge skandinaver, revitalisere talegenren og fremme demokratisk dannelse og forståelse mellem nordiske unge. De bedste taler fra Danmark udtages til den nordiske talefest i Bergen i maj.Foto: Mikkel Randløv/elektrofilm.dk
Nordisk Talefest 2024

Hør taletalenter på landets biblioteker

Til Nordisk Talefest giver vi ordet til unge fra ungdomsuddannelserne, som har arbejdet med talekunst. 
20 unge fra hver region indtager scenen med deres taler om 'drømme'. 
Kom og hør taler om alt fra hverdagsracisme, genbrugstøj, karakterpres og gambling til angst, offentlig transport, ordblindhed og fodboldglæde. 

Talefest Syd – Odense Hovedbibliotek – kl. 13-15 – 16. april 2024
Gæstetaler: Aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse Anna Bjerre Johansen
Talefest Midt – Aarhus Dokk1 – kl. 13-15 – 17. april 2024
Gæstetaler: Handicapaktivist Lærke Kjær Fentz
Talefest Øst – Gentofte Hovedbibliotek – kl. 13-15 – 19. april 2024
Gæstetaler: Formand for DGS Asger Kjær Sørensen

Talefest 2024 er et samarbejde mellem Danske Taler og flere nordiske universiter. Vi vil give en stemme til unge skandinaver, revitalisere talegenren og fremme demokratisk dannelse og forståelse mellem nordiske unge. De bedste taler fra Danmark udtages til den nordiske talefest i Bergen i maj.

Foto: Mikkel Randløv/elektrofilm.dk
TemaDanske Prædikener Prædikener er også taler. En ret unik talegenre faktisk, der insisterer på fordybelsen og eftertænksomheden. Derfor interesserer Danske Taler sig naturligvis også for, hvad der tales om i det gejstlige Danmark.Faktisk har vi hele tre medarbejdere, som har til opgave at dykke ned i historien efter interessante og relevante prædikener. Danske Taler har nemlig fået en bevilling fra G.E.C. Gads Fond til at påbegynde en større, struktureret indsamling af prædikener fra Reformationen til i dag. Det er vi nu i fuld gang med i tæt samarbejde med forskere og undervisere fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Du kan læse meget mere om det store projekt her: Danske Taler skal indsamle prædikener fra Reformationen til i dag.Det nye indsamlingsprojekt bygger ovenpå vores allerede betydelige samling af aktuelle prædikener, der i forvejen er en del af vores indsamlingsstrategi. Vi får blandt andet prædikener fra Gudstjenesten på P1, som dækker hele landet, og fra diverse højtider. Det kan du læse meget mere om i temarummet Som præsten prædiker.
Tema

Danske Prædikener 

Prædikener er også taler. En ret unik talegenre faktisk, der insisterer på fordybelsen og eftertænksomheden. Derfor interesserer Danske Taler sig naturligvis også for, hvad der tales om i det gejstlige Danmark.

Faktisk har vi hele tre medarbejdere, som har til opgave at dykke ned i historien efter interessante og relevante prædikener. Danske Taler har nemlig fået en bevilling fra G.E.C. Gads Fond til at påbegynde en større, struktureret indsamling af prædikener fra Reformationen til i dag. Det er vi nu i fuld gang med i tæt samarbejde med forskere og undervisere fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV), Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Du kan læse meget mere om det store projekt her: Danske Taler skal indsamle prædikener fra Reformationen til i dag.

Det nye indsamlingsprojekt bygger ovenpå vores allerede betydelige samling af aktuelle prædikener, der i forvejen er en del af vores indsamlingsstrategi. Vi får blandt andet prædikener fra Gudstjenesten på P1, som dækker hele landet, og fra diverse højtider. Det kan du læse meget mere om i temarummet Som præsten prædiker.

Seneste nyheder