Skip to content
Nyheder

Årets Danske Tale 2022: Mathias Vinholt

Prisen blev overrakt til Logograf, den årlige konference for professionelle taleskrivere. Prisuddelingen blev bl.a. fulgt af DR Nyheder.
Årets Danske Tale: “Et stærkt vidnesbyrd”
Mathias Vinholt vinder prisen for Årets Danske Tale 2022 for sin demonstrationstale i anledning af lærlingeoprøret tidligere i år.
Prisen uddeles af Danske Taler og Rhetor – rådgivende retorikere. Fagjuryen består af retorikere og taleskrivere og er tidligere gået til bl.a. Sofie Linde og Kronprinsesse Mary.
Mathias er formand for Dansk El-Forbund Ungdom, og talen er en politisk opsang henvendt til landets folkevalgte:
”Derfor er der brug for et lærlingeoprør! Et lærlingeoprør og et lærlingeopråb! (…) Ikke kun fordi vi er trætte af at blive behandlet som andenrangsuddannelser i et land, der bryster sig af at have viden som sit vigtigste råstof og ikke kun for vores egen skyld.”
Hele talen kan læses HER.

Retoriker Kell Jarner Rasmussen fra fagjuryen siger om vindertalen: “Vi har valgt Mathias’ tale, fordi den er et stærkt vidnesbyrd om det problem, der ligger til grund for lærlingeoprøret i Danmark, nemlig nedslidningen af erhvervsskolerne. Talen er personlig og indigneret, men får almen værdi gennem sin virkningshistorie – som stadig er i gang. Måske vil den blive husket som talen, der skabte større anerkendelse af håndens arbejde i Danmark.”
Erfaren kongelig taler versus fagpolitik og cowboytricks
De to pristagere er på alle måder forskellige talere. Både aldersmæssigt og genremæssigt. F.eks. er mængden af bandeord i de to pristageres output ikke hel lige. Mathias Vinholt, er både stolt og overrasket over prisen: ”Jeg har ikke helt forstået det endnu”, siger han.
Mathias har ikke modtaget egentlig taletræning, men han har før holdt oplæg for bl.a. ungdomsfagforeninger og videregivet nogle ’cowboytricks’ til andre unge, som også gerne vil ud over rampen med deres historie.
Det er Mathias’ håb at andre vil lade sig inspirere af hans tale – og af prisen: ”De skal sgu bare gøre det og tænke: ’hvis han kan, så kan jeg fandme også’. Så er det det hele værd.”