Indstil kandidater til Årets Danske Tale

Årets Danske Tale uddeles af Danske Taler tirsdag den 10. november 2020, og i år kan DU som noget helt særligt være med til at indstille taler til juryens overvejelse. 

Året Danske Tale gives til en person, der har holdt en tale af af høj retorisk kvalitet. Den skal have givet genlyd i offentligheden, og den skal være afholdt mellem den 1.10.2019 og den 30.9.2020.

Vi vil gerne modtage DIT bud på, hvem der har holdt den mest vedkommende, fængende, rørende, sprogligt prægnante, provokerende og stærkeste tale i år.

Hold ørene spidse derude og peg os gerne i retning af en tale, der er gået under vores radar. Eller brug Danske Talers arkiv til at finde den tale, du synes skal med i juryens overvejelser. Du finder samtlige taler, vi indtil videre har registreret i perioden, her. Bladr dig igennem listen, find den tale, som du synes fortjener at blive Årets Danske Tale, og send os en mail på kontakt@dansketaler.dk

Når du indstiller en tale, skal vi bruge følgende oplysninger:

  • Talerens navn og dato, sted og begivenhed/anledning for talen.
  • Link til/vedhæftet video, lydfil eller talemanuskript.
  • Din begrundelse for, at talen fortjener at vinde Årets Danske Tale (maks. 10 linjer).

Prisen uddeles den tirsdag den 10. november 2020, og vi skal modtage din indstilling senest den 1. oktober, for at talen kan komme i betragtning. 

I juryen sidder Chris Preuss, formand for DUF; Lisa Storm Villadsen, nyudnævnt professor i Retorik, Johannes Nørregaard Frandsen. formand for Kulturministeriets forskningsudvalg, Bodil-Marie Gade, formand for Retoriklærerforeningen, Thomas Hestbæk Andersen, direktør for Dansk Sprognævn, Keld Jarner, direktør i Rhetor og Danske Talers egen formand, Jesper Troels Jensen.

Talerprisen er tidligere kun blevet uddelt, når der blev afholdt en tale, der skilte sig særligt positivt og markant ud. I 2018 skiftede prisen navn til Årets Danske Tale, og prisuddelingen er nu en årligt tilbagevendende begivenhed, der finder sted i forbindelse med taleskriverkonferencen Logograf. Logograf arrangeres af Rhetor – rådgivende retorikere. 

Prisen er uddelt fire gange tidligere: 

I 2019 modtog statsminister Mette Frederiksen prisen for hendes tale på Marienborg til Godhavnsdrengene.

I 2018 modtog H.K.H. Kronprinsesse Mary prisen for sin tale til H.K.H. Kronpris Frederik i anledning af hans 50-års fødselsdag.

I 2012 modtog daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt prisen for sin tale til H.M. Dronningen ved Majestætens 40-års jubilæum. 

I 2011 modtog daværende statsminister i Norge, Jens Stoltenberg prisen for talerne i forbindelse med tragedierne på Utøya i 2011. 

Hvem skal gøre de fire prisvindere selskab i år? Det glæder vi os til at høre fra dig om.

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.