Hjælp til søgning
Hvis du ikke kan finde det, du søger efter, så prøv at ændre brugen af flertal/ental (fx nytårstaler/nytårstale) eller genitiv (Buhls/Buhl).
Hvis du får for mange resultater, kan du bruge den avancerede søgefunktion til at afgrænse din søgning.
Hvis du stadig ikke kan finde det, du søger efter, sidder vi klar til at hjælpe dig med at finde det frem. Skriv til os på kontakt@dansketaler.dk.
Taler i arkivet
Danske Taler er en levende talesamling, der rummer over 1.500 taler holdt på dansk eller holdt om eller i Danmark. Samlingen er frit tilgængelig for alle og er en direkte indgang til dansk talekunst fra ca. 1850 til i dag.
Der findes ingen klart afgrænset definition af, hvad en tale er, men i Danske Taler arbejder vi med følgende retningslinjer, når vi vælger, hvad der skal med i samlingen: Talen er en form for asymmetrisk kommunikation, hvor taleren i princippet er den eneste, der har ordet. Talen er typisk forankret i en specifik situation og tilpasset et særligt publikum. En tale bærer på en stærk intention, en målrettet og afrundet sagsfremstilling og et ønske om at styrke værdierne eller ændre på samme hos publikum.
Talerne i arkivet er hentet fra flere forskellige slags kilder. De fleste nyerere taler er manuskripter og videoer, vi har modtaget direkte fra taleren. Andre taler har vi på henvisning hentet fra websites, som taleren har lagt manuskriptet ud på. Ældre taler stammer især fra trykte talesamlinger, erindringer, biografier og aviser.
Vi er i gang med det store projekt at rette alle taler efter Danske Talers Standard. Derudover retter vi taler efter 1948 til, så de lever op til dansk tegnsætning og stavemåde. Hvis du har brug for at se taler med originale slå- og stavefejl, er du velkommen til at skrive til os på kontakt@dansketaler.dk.
Bidrag til arkivet
Vi er altid på udkig efter historisk vigtige, samfundsmæssigt aktuelle eller retorisk interessante taler, der kan supplere samlingen. Vi modtager gerne talemanuskripter og lyd- og videoptagelser af taler til arkivet. Skriv til kontakt@dansketaler.dk.
Når du sender en tale til arkivering hos Danske Taler, skal du være opmærksom på, at du samtidig giver samtykke til, at din tale må videregives til de tredjeparter, Danske Taler samarbejder med.
Det drejer sig bl.a om:
- Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, der begge bruger Danske Talers arkiv til deres ordbogskorpus.
- Forskningsprojekter, der bruger Danske Talers arkiv.
- Andre sprogteknologiske korpora.
- Det Kgl. Bibliotek, der overtager Danske Talers arkiv, såfremt den Selvejende Institution Danske Taler skulle ophøre med at eksistere.