November, november, november, november

Vi er langt om længe ved at kunne se en ende på de 30 dage i kalenderen, der, ifølge Henrik Nordbrandt, gavmildt skænker os et år med hele 16 måneder. November er bare, som Rune T. Kidde ville sige det, så lang som en røvsyg søndag. 

Før vi vender os mod den både hyggeligere og langt hurtigere afviklede december, der oven i købet fører os direkte ind i et tiltrængt, spritnyt år, synes vi imidlertid, vi vil kaste et blik over den perlerække af taler, der måneden igennem har tændt gnister under den offentlige debats flammebål, hyldet fremtrædende debattører og italesat det, der ligger os på sinde. 

Spejlsalstaler og traktordemoer

Månedens helt store emne, mink, dominerede fra månedens start overskrifterne, efter Mette Frederiksen gik på talerstolen under et pressemøde i  Spejlsalen den 5.11 og bekendtgjorde, at regeringen dagen forinden havde besluttet, ”at den danske minkbestand skal aflives.” 

I kølvandet på talen fandt millioner af mink deres endeligt; den på tidspunktet siddende fødevareminister, Mogens Jensens gjorde sin exit og en ministerrokade fandt sted. Og så affødte talen også en helt ny demonstrationsform, traktor-demoen. 

Både i Århus og København dominerede hundredevis af traktorer lørdag den 21.11 bybilledet, og politikere som Alex Vanopslagh, Pernille Vermund og Inger Støjberg greb anledningen til at give deres uforbeholdne meninger om minksagen og dens forløb til kende. Venstres næstformand sagde i sin meget omdiskuterede tale i Musikhusparken i Århus blandt andet , at ”regeringskontorerne er blevet en sump af magt, der langsomt men sikkert æder dansk demokrati.” 

Takketaler og hyldestord

Retten til at ytre sig frit, såvel i tale som på skrift, er blevet markeret ved  hele to prisoverrækkelser i løbet af måneden. Begge prisfester har på hver deres vis relation til den aktuelle sexismedebat, og begge har været kendetegnet ved, at prismodtageren og takketaleren var kvinde, mens prisoverrækkeren og hyldesttaleren var mand. 

Først og fremmest vil vi naturligvis fremhæve vores helt egen pris, Årets Danske Tale, som Bertel Haarder med rosende ord kunne overække Sofie Linde den 10.11 i forbindelse med taleskriverkonferencen Logograf.

Sofie Lindes takketale for prisen har slået alle besøgsrekorder på vores hjemmeside og har langt om længe væltet den tale, der til vores store undren normalt ligger øverst på listen, nemlig Adolf Hitlers tale i Rigsdagen i 1939, af pinden. 

En uge senere, den 18.11, gik forfatter Carsten Jensen på scenen i Pressen i København for at overrække De Gyldne Laurbær, som han selv modtog i 1996, til kollegaen Sara Omar. Til årets prismodtager sagde den tidligere blandt andet i sin hyldesttale: ”Dine romaner er skrevet til alle kvinder og på vegne af alle kvinder, men de er også skrevet til beboerne på månens bagside, mændene.” 

Sara Omar kvitterede med hele to taler, en takketale for prisen og en donationstale til Børns Vilkår, som Corona-situationen og den deraf følgende, aflyste festmiddag, der traditionelt afholdes i forbindelse med overrækkelsen af laurbæerne, gjorde mulig. 

Årets genre: de livestreamede taler

Corona-aflyste arrangementer henover måneden har føjet til listen over årets nye genre: de livestreamede taler. Blandt andre talte Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, således til et kamera i stedet for et samlet parti, da han holdt sin landsmødetale den 14.11, ligesom H.K.H. Kronprinsesse Mary gjorde, da hun talte til de unge på årets virtuelle folkemøde for ungdommen den 18.11. 

Kronprinsessen gjorde desuden indtryk såvel live som virtuelt, da hun, tydeligt berørt, holdt en stærk og personlig tale ved Børn, Unge og Sorgs 20-års jubilæumskonference i Skuespilhuset den 12.11. 

Den voksende samling

I månedens løb er der også blevet tid til at udvide bagkataloget på Danske Taler. Vi har blandt andet føjet en gavmild håndfuld historiske kvindesagstaler til samlingen, heriblandt taler af Emma Gad, Laura Kieler og Gyrith Lemche

Mogens Lykketofts fine mindetale til Sven Auken fra 2009 er nu også at finde i arkivet, ligesom Geeti Amiris takketale for Hørups debatpris fra den 1.10 i år og chefredaktør på Politiken og prisgiver, Carsten Jensens, begrundelse for samme er lagt ud på den åbne platform. Du kan dykke ned i alle herlighederne her på siden. 

Rigtig god fornøjelse og tak for en lang og, trods alt, dejlig, november, november, november, november. 

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.