Smells like teen spirit

“Vi er en ung generation, som skal leve i den verden, som venter forude. Lad os i fællesskab gøre den præcis så vild, kærlig, smuk, kreativ, debatterende, udfordrende, blomstrende, skør, rig, klog og sjov som overhovedet mulig.”

Dagene er blevet kortere, siden dén skønne opfordring kom fra projektleder ved Ungdomsbureauet Emilie Torp Hansen, som lod sin unge stemme lyde fra toppen af et tag på Nørrebro på Grundlovsdag i år. Men de mørke nætter er netop nu spækket med stjerneskud. Og stjerneskud er, som bekendt, budbringere af ønsker til universet.

På Danske Taler har vi længe ønsket, at unge stemmer skal fylde langt mere i vores levende talesamling, og derfor har vi lavet et spritnyt temarum, dedikeret til unge talere. Her vil vi løbende indsamle taler fra unge røster, der gavmildt og engageret deler deres ståsted i livet i eget navn og egen ret. 

Klima, integration, ligestilling, ulighed, psykisk sårbarhed, køn, grænser, historie og fremtid. Det er alt sammen på plakaten i temarummet, som forhåbentlig bliver lige så vildt, kærligt, smukt, kreativt, debaterende, udfordrende, blomstrende, skørt, rigt, klogt og sjovt som ungdommen selv. 

Læs lige nu den smukke båltale af “Københavns egen lille heksetrold, en kodyl kombination af messias- og mindreværdskomplekser, en selvfed psykotisk cutter med ondt i mavsen”, Anna Winum. Lyt til, hvad Jens Philip Yasdani siger om dansk racisme i hans brandtale til manifestationen Sammen mod Racisme i 2019. Eller dyk ned i klimadebatten, som den italesættes af Greta Thunberg og Eva Beyer Paulsen, der med egne ord holder tale for at skabe håb blandt unge – og for at vække de voksne. 

Er du ung, så stil dig op på et tag, bestig en ølkasse eller erobr en talerstol og bidrag selv til temarummet. Er du ikke, så opfordr en ung nær dig til tage ordet, så vores ønske om at lade unge stemmer fylde i den danske offentlighed lander det rigtige sted.

Hvem ved? Måske er det en ung stemme, der løber med prisen for Årets Danske Tale i år.

Du kan finde temarummet her. Rigtig god læsning! 

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.