Sommertider på Danske Taler

Midsommeraften ligger bag os, 2021 har ramt sin midte, og forude venter en lang, dejlig sommer med lange, dovne dage. På Danske Taler er vi ganske klar til at indtage dem alle råt! Inden vi sætter sekretariatet på vågeblus sommeren over, vil vi dog lige bruge en stund på at skue et øjeblik tilbage og kaste et lille blik frem.

Tilbage til fysiske forsamlinger på forsommerens store taledatoer 

Lige så længe de sociale afstandskrav har hersket, lige så vidunderligt er det, at vi er begyndt at kunne samles i flok igen. Ikke mindst fordi vi har det med at samles om det talte ord. 

For- og midsommerens store taledatoer, der sidste år måtte aflyses eller flyttes online, kunne faktisk afvikles helt analogt i år, og landet over blev der holdt både grundlovstaler og båltaler på sankthansaften. Vi har selvfølgelig samlet et udpluk af dem og publiceret dem på vores platform. 

Læs f.eks. filosof og dyrerettighedsforkæmper Rasit Ufuk Tas’ grundlovtale, hvor han foreslår, at alle levende væsner skal omfattes af vores demokratiske værdier og idealer, eller dyk ned i sekretariatsleder i Grundtvigs Forum og leder af Vartov Lise Korsgaards fine grundlovstale, hvor hun understreger vigtigheden af at fejre mærkedagen i en tid, hvor demokratiet står og skælver.

Vær også med til at fejre 73-årsdagen for LGBT+ Danmarks undfangelse med sekretariatschef Susanne Branners festtale på sankthansaften, eller mærk midsommerens hyldeblomstduft og grill-os i kulturkommentator Anne Sophie Hermansens og politisk ordfører for enhedslisten Mai Villadsens båltaler holdt henholdsvis i Sorø og ved Galgebakken i Albertslund. 

Drømmekraft og livsvilje ovenpå et Corona-år 

Et folkemøde, prisuddelinger, en udskudt genforeningsfejring og en perlerække af translokationer landet over kunne det såmænd også blive til, efterhånden som de nye lempelser i forsamlingsforbuddet holdt deres indtog, og det har vi naturligvis også fulgt med i.

Vi har blandt andet indsamlet en række af de traditionelle partiledertaler, som Allinge Torv hvert år danner ramme for, og har også publiceret Sven Brinkmans tale holdt samme sted, hvor han brugte sine 5 minutter på at tale om årets tema: drømmekraft. 

Drømmekraft er tydeligvis et stærkt karaktertræk hos instruktør Tue Biering, som den 6. juni modtog Reumerts hæderspris i Odeon i Odense. Det demonstrerer han i hvert fald på eminent vis i sin fantastiske takketale. Evnen til at turde drømme og viljen til at indfri dem spiller også stor en rolle i student Rahima Abdullahs stærke og rørende studentertale, som hun holdt den 25. juni på Nyborg Gymnasium, da hun modtog sit eksamensbevis. Her kan du læse om Rakima Abdullahs rejse fra flygtning til nyslået student. 

Sensommer på Danske Taler 

Endnu et folkemøde venter, når Danske Taler vender tilbage efter sommerferien. Den 20. og 21. august deltager vi i Folkemøde Møn med taleworkshops for kommunens unge og underholdende foredrag om retorikkens kraft og saft ved vores helt egen formand, Jesper Troels Jensen. 

Vi har i det hele taget fokus på folkemøder sensommeren igennem med vores store indsamlingsprojekt, der skal udmunde i, at en række historiske taler fra de tidligste folkefester i landet bliver online tilgængelige for alle. Stor tak til Augustinus Fonden for at støtte muligheden for, at taler fra demokratiets spæde begyndelse i Danmark bliver tilgængelige for alle. 

En lige så varm tak skal gå til Kvindernes Bygnings Fond og Ellen Hørup’s Fond, som har ydet støtte til, at vi kan indsamle, digitalisere og publicere historiske taler fra kvindesagen i anledningen af 150-året for stiftelsen af Dansk Kvindesamfund. 

Vi glæder os til løbende at fortælle om indsamlingsarbejdet henover sensommeren og efteråret og til at præsentere de nye sær-samlinger på platformen.

I sensommeren begynder vi også at varme op til årets skole-, kommunal- og regionsvalg og ikke mindst til igen at uddele Årets Danske Tale i forbindelse med afholdelsen af Logograf 2021 den 9. december. Det kommer I til at høre meget mere om. 

Indtil da ønsker vi alle en rigtig vidunderlig sommer! 

Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.