Skip to content
Nyheder

"Talen står for mig som et symbol på, at man kan ændre noget ved at ødelægge den gode stemning"

Sofie Linde modtager i dag prisen Årets Danske Tale for det brag af en tale, hun holdt ved Zulu Comedy Galla den 26. august i år. I sin takketale fortæller hun for første gang om, hvad der motiverede hende til at holde netop den tale. Og motivationen. Ja, den er faktisk meget enkel.   
"Det kan også være, at der ikke sker en skid, men så prøvede du," sagde Sofies Linde far beroligende til hende, dagen inden Zulu Comedy Galla skulle løbe af stablen. "Og derfor, med det argument in mente, gjorde jeg det," fortæller Sofie Linde: "Fuldstændig og aldeles uvidende overfor det gigantiske efterspil, som den ville have. For der skete en skid.
Omgivet af professionelle taleskrivere, kommunikationseksperter og professorer i retorik modtager tv-værten Sofie Linde i dag prisen Årets Danske Tale for sin bramfrie, personlige, humoristiske og særdeles effektfulde tale ved Zulu Comedy Galla 2020. 
"Det er helt vildt at stå her som uuddannet underholdningsvært – og få en tale, som jeg har holdt, analyseret og vurderet af akademikere. Jeg er stolt over, at I synes, at det var en god tale. Det havde jeg – og den lille redaktion på 4 mennesker – så sandelig ikke regnet med, da vi i sommer sad og skrev talen i min have", indleder Sofie Linde sin takketale med og fortæller dernæst, at hun umiddelbart efter prisoverrækkelsen skal til scanning og have checket, om alt er ok med den lille pige, hun og hendes mand Joakim Ingversen venter sig. Og det er ikke helt uvæsentligt, at hun venter sin anden pige.
Den rette tid, det rigtige sted
Netop det at Sofie Linde ventede sin anden datter samtidig med, at hun bliver tilbudt at være vært for Zulu Comedy Galla, blev nemlig den udløsende faktor for, at talen blev, som den blev:
"Nu skulle jeg ikke stå i en format-kasse og forklare regler og sørge for at tiden blev overholdt. Nu var scenen min. – Publikum var voksne mennesker. Værsgo’! Hvad vil du bruge den scene og den mulighed til? Jeg var den anden kvindelige vært nogensinde på den scene, og dén statistik var lysende oplagt at tappe ned i. Ja, og så lå der jo også en lille tissekone in spe og plaskede rundt i maven på mig, som jeg også følte – og stadig føler – et uendeligt stort ansvar overfor", siger Sofie Linde og tilføjer senere i takketalen:
"Jeg fik en scene. En scene, hvor jeg formodede, at loftet var endeløst højt. Det var min formodning. For der er blevet sagt mange ting på den scene, før jeg stod der og spurgte ‘hvorfor?’. Og at det skulle være kontroversielt at tale om ligestilling i 2020, kom oprigtigt bag på mig. Men det motiverede mig også. Det viste sig, at vi var lysår længere bagud, end jeg nogensinde havde forestillet mig. Og således var der da i den grad noget at kæmpe for. Så det besluttede jeg mig hurtigt for at gøre."
Modet til at lade sin personlige troværdighed og situationen spille sammen
Sofie Lindes særlige stil og mod ligger i høj grad til grund for, at tv-værten idag kan træde ind i det fornemme selskab af tidligere prismodtagere, som blandt andet tæller statsminister Mette Frederiksen, H.K.H. Kronprinsesse Mary og forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. 
Blandt talens særlige kvaliteter fremhævede juryen således "Sofie Lindes evne til at lade sin egen ethos (personlige troværdighed) og situationen spille sammen og hendes brug af timing og struktur. Et ligefremt sprog, personlige fortællinger, humor, gentagne forsikringer om, at hun skam ikke vil ”ødelægge den gode stemning”, og mesterlig brug af pauser bidrager til talens drillende pinagtighed, der elegant bygger op til et chokerende klimaks om den grove sexchikane, hun som 18-årig var offer for.”  
"Der blev et skred, som startede en bølge. En bølge som stadig bruser" Sofie Linde satte med sin tale debatten om sexisme på arbejdspladser og i organisationer på dagsorden med en hidtil uset effekt, og det er også en af årsagerne til, at juryen bag årets priskomite har valgt at tildele Sofie Linde prisen:
”Talen viste, hvor virksomt det talte ord kan være, da den katapulterede den halvglemte #metoo-debat tilbage i fokus. Effekten var uomtvistelig: Talen blev livligt diskuteret i dagene efter og fik hurtigt konsekvenser i form af bred offentlig debat, underskriftsindsamlinger og fyringer – først i mediebranchen og pressen, siden i mange andre brancher,” lød det blandt andet i juryens begrundelse.
Om den enorme effekt, talen har affødt, siger Sofie Linde blandt andet: "Meget blev sagt, skrevet, antaget og analyseret. Men der blev et skred, som startede en bølge. En bølge som stadig bruser, og som først lige har fået skum på toppen. En samtale og en diskussion, som kan være med til at optimere det samfund, vi lever i. Og at jeg så fik et par ’kindfede’ og pegefingre sendt i min retning om at være ”et offer”, ”opmærksomhedskrævende”, ”en løgner”, ”en dårlig formidler”, ”privilegieblind” og endda ”ødelæggende for MeToo og kvindebevægelsen i det hele taget”, kan jeg kun smile af i dag. For se, hvor langt vi er kommet. Se, hvordan vi formåede at tage hinanden i hånden."
Tak til de mange modige kvinder, der har bakket op
Sofie Linde afslutter sin tale med at takke for den opbakning, hun har fået fra mange kollegaer og andre kvinder. Uden den, påpeger Sofie Linde, "var debatten om dette alvorlige problem igen druknet i spørgsmålet om budbringerens troværdighed og motiver, som det har gjort så mange gange før". Hun tilføjer:
"Den vind, som blæser lige nu, og som er med til reelt at skabe et rum, hvor der er plads til endelig at kunne snakke om det at være kvinde, og hvilke udfordringer, det fører med sig – pustes af rigtig mange modige kvinder, som har taget mig i hånden og har hjulpet mig med at hæve debatten fra det tabloide ringhjørne, hvor den startede dagen efter Zulu Comedy Galla." Hun afslutter:
"Talen står for mig som et symbol på, at man kan ændre noget ved at ødelægge den gode stemning – men den står i høj grad sammen med – og ved siden af – en masse kvinder, der ønsker at brolægge en sti, som vil være lettere at gå på for kvinder fremadrettet." 
Læs hele Sofie Lindes takketale
FAKTA:
Årets Danske Tale
Årets Danske Tale udvælges af et fagligt dommerpanel og uddeles af Danske Taler. Danske Taler er en levende talesamling, der indsamler og publicerer historiske og aktuelle taler fra alle hjørner af det danske samfund. Samlingen ligger frit tilgængelig på dansketaler.dk.
Årets dommerpanel
Årets dommerpanel består af: Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Thomas H. Andersen, direktør i Dansk Sprognævn, Lisa S. Villadsen, prof. ved KU, Johs. N. Frandsen, prof. mso ved SDU, Bodil-Marie Gade, formand for Retoriklærerforeningen, Kell Jarner, adm. direktør i Rhetor og Jesper T. Jensen, formand for Danske Taler.
Tidligere prismodtagere
Tidligere prismodtagere omfatter statsminister Mette Frederiksen for hendes tale til Godhavnsdrengene i 2019, H.K.H. Kronprinsesse Mary for hendes tale til H.K.H. Kronprins Frederiks 50-års fødselsdag i 2018, og Helle Thorning-Schmidt for hendes tale til H.M. Dronningen ved Majestætens 40-års jubilæum i 2012.
Logograf
Overrækkelsen af Årets Danske Tale foregår hvert år i forbindelse med talerskriverkonferencen Logograf. Logograf arrangeres af den rådgivende retorikvirksomhed Rhetor og er den eneste konference for professionelle taleskrivere i Skandinavien. Konferencen satte i år fokus på krisetaler. Ifølge adm. direktør i Rhetor, Kell J. Rasmussen, “er hele tanken bag Logograf at hædre talen samt løfte det faglige niveau af danske taler. 2020 har været et stærkt år for danske taler; coronakrisen og Sofie Lindes #MeToo-tale har vist os, hvordan talen kan have en kæmpe gennemslagskraft i samfundet.” Læs mere om Logograf her: rhetor.dk/logograf.