Biografi

Simon Emil Ammitzbøll (født 20. oktober 1977 i Hillerød) er gruppeformand og politisk ordfører for det danske politiske parti Liberal Alliance. Derudover er Simon Emil Ammitzbøll retsordfører og sundhedsordfører. Han er tidligere formand for Folketingets ligestillingsudvalg.

Ammitzbøll er formand for Krogerup Højskoles bestyrelse og medlem af bestyrelsen i virksomheden Sarboe Ventures.

Simon Emil Ammitzbøll har i den offentlige debat udmærket sig med sine frihedsorienterede holdninger om blandt andet homoseksuelles ret til adoption og kirkelig vielse, afskaffelse af racisme- og blasfemiparagraffen samt Big Mother-samfundet og Forbudsdanmark. Senest har han engageret sig meget i modstanden imod den nye offentlighedslov.

Mellem 2005 og 2008 repræsenterede han Det Radikale Venstre i Næstvedkredsen i Folketinget. I 2004-2006 tillige Vordingborgkredsen(Sjællands Storkreds). Han meldte sig 8. oktober 2008 ud af Det Radikale Venstre og var i en kort periode løsgænger. 4. januar 2009 blev det offentliggjort, at Ammitzbøll ville stifte et nyt parti, og to dage senere blev Borgerligt Centrum præsenteret ved et pressemøde på Christiansborg. Borgerligt Centrum blev nedlagt og Simon Emil Ammitzbøll tilsluttede sig d. 16. juni 2009 Liberal Alliance.

Ammitzbøll har en bachelorgrad i socialvidenskab fra Roskilde Universitet fra 2003.

Fra 2000 til 2003 var han landsformand for Radikal Ungdom. Efter tiden i Radikal Ungdom gjorde han sig bemærket som en flittig debattør og medvirkende i tv-programmet FC Zulu. Han blev opstillet til Folketinget i Næstvedkredsen i 2003 og i Vordingborgkredsen i 2004 og blev valgt ved valget 8. februar 2005 og genvalgt ved valget 13. november 2007.

Han bor på Ydre Østerbro i København med sin ægtefælle Henning Olsen.

Simon Emil Ammitzbøll startede sin politiske karriere i Det Radikale Venstre.

Simon Emil Ammitzbøll gjorde sig her flere gange til talsmand for en anden linje end den radikale gruppeledelses:

  • Han har i Det Radikale Venstres medlemsblad, Radikal Politik, krævet et forbud mod forbud af nypuritansk karakter, i modsætning til ledende radikale, som har støttet rygeforbud på barer, kriminalisering af prostitutionskunder og forbud mod salg af alkohol til teenagere.
  • 15. marts 2008 gjorde han sig i TV 2 Nyhederne til talsmand for, at Det Radikale Venstres ældste folketingsmedlemmer skulle trække sig for at gøre plads til yngre kræfter. Den radikale gruppeformand Margrethe Vestager var uenig i Ammitzbølls kritik og kaldte den radikale gruppe ‘erfaren’. Radikal Ungdom bakkede op om kritikken.
  • I artikler i Ekstra Bladet 5. januar 2008 og i Jyllands-Posten 5. juni 2008 stillede han sig kritisk overfor den radikale ledelses håndtering af valgkampen i 2007. Han kritiserede især ledelsens beslutning om at låse partiet fast til Socialdemokraterne.
  • I blandt andet Information og Weekendavisen har han langet hårdt ud efter ledelsens beslutning om at ville tillade religiøse symboler i danske retssale. Dette ser han som et svigt mod det håb om et sekulært samfund, som Det Radikale Venstre traditionelt har været fortaler for.
  • 17. september 2008 bragte Berlingske Tidende en kronik af Ammitzbøll. Heri kritiserede han den radikale gruppeledelse for manglende konsekvens mellem udtrykte værdier og konkret politik samt for ikke at have lært af det radikale valgnederlag i 2007. Han opfordrede samtidig til at Det Radikale Venstre åbnede for samarbejde med Venstre og Det Konservative Folkeparti. Det var i den efterfølgende debat han døbte sit projekt “borgerlig humanisme”. Da kronikken blev bragt, deltog han i FN’s generalforsamling i New York. Både under opholdet i USA, og ved sin hjemkomst fastholdt han sin kritik overfor gruppeledelsen. En samtale mellem ham og Margrethe Vestager gav ikke afklaring, og den 13. oktober 2008 valgte han endeligt at forlade partiet.

Nogle dage efter siger han i flere medier, at han overvejer at stifte sit eget parti. Han er ikke til de konservatives Gud, konge og fædreland, ikke af Venstres bondeæt og ikke som Khadar superliberalist.

Simon Emil Ammitzbøll stiftede sammen med en gruppe mennesker partiet Borgerligt Centrum den 6. januar 2009 som et centrum-højre-parti med udgangspunkt i liberale og humanistiske værdier.

Udover de tre mærkesager lancerede Borgerligt Centrum også et principprogram. Partiet blev senere nedlagt.

Simon Emil Ammitzbøll blev medlem af Liberal Alliance den 16. juni 2009. Han er partiets gruppeformand og politiske ordfører.

Liberal Alliances politik bygger på økonomisk og personlig liberalisme. Det politiske program og de politiske holdninger er præget af et krav som blandt andet lavere skatter, regelstop og mere personlig frihed.

Partiet har fire mærkesage: højere vækst, lavere skat, en mere effektiv offentlig sektor og mere personlig frihed.