Biografi

Suzanne Preis Brøgger Zeruneith (født 18. november 1944 i København) er en dansk forfatter. Hun er datter af direktør Ove Preis (1920-69) og Lilian Henius (1921-93).

Suzanne Brøgger har siden 1997 været medlem af Det Danske Akademi.

Brøggers forfatterskab er en afspejling af mentale strømninger i Danmark i de sidste årtier af det 20. århundrede. Ikke desto mindre var det reportager fra Mellemøsten, Vietnam og Sovjetunionen som i 1960’erne var hendes første opgaver som professionel skribent. Den internationale indstilling til verden skyldes formodentlig hendes noget rodløse opvækst. Hendes skolegang ved Bernadotteskolen blev i 1958afbrudt da hun, som følge af stedfaderen Svend Brøggers udstationering for FNs børnefond UNICEF, rejste til Colombo, Sri Lanka, senere til Bangkok, Thailand. Hun returnerede et par år senere hvor hun, efter studentereksamen 1964 fra Silkeborg Gymnasium, studerede russisk ved Københavns Universitet. Under studierne ernærede hun sig ved jobs som fotomodel og indenfor film og teater.

Gennem artikler til aviser i form af interviews, krigs- og rejse-reportager fik hun kontakt med et forlag, som tilbød at udgive en bog af hende på et passende tidspunkt. Debuten kom i 1973 med Fri os fra kærligheden. Det egentlige gennembrud var hendes Creme Fraiche.

Hendes forfatterskab balancerer på kanten af fiktion og virkelighed og veksler mellem essay og roman. Debutromanen alene er oversat til omkring 20 sprog.

Suzanne Brøggers bøger har altid været omstridt og kritiseret. Det har flere gange, menneskeligt set, kostet hende dyrt at skrive som hun gør. Selv ser hun sig som en storyteller, som beskriver virkeligheden omkring sig.