PROFIL

Johanne Schmidt-Nielsen (født 22. februar 1984 i Odense) er folketingsmedlem for Enhedslisten, opstillet i København. Hun er Enhedslistens politiske ordfører samt ordfører på områderne ligestilling, integration, indfødsret og asyl.

Hun er datter af seminarielektor Dorte Schmidt-Nielsen og Souschef for afdeling for Vindenergi på Risø Peter Hjuler-Jensen og vokset op hos sin mor i Bofællesskabet Drejerbanken i Skalbjerg på Fyn, og gik i gymnasiet på Odense Katedralskole, hvorfra hun blev student i 2002 og flyttede samme år til København. Fra 2004 til 2007 tog hun en bachelorgrad i socialvidenskab fra Roskilde Universitet. Hun bor i dag i lejlighed på Nørrebro.

Schmidt-Nielsen stillede op til kommunalvalget 15. november 2005 med løfter om billige boliger, mere ligestilling og at reformere byens kulturliv. Hun var opstillet på en 17. plads for Enhedslisten og fik 142 personlige stemmer, men blev ikke valgt ind.

5. marts 2007 udmeldte Pernille Rosenkrantz-Theil offentligt at hun ikke ville genopstille til Folketinget ved det næste valg. Efter Rosenkrantz-Theil trak sig overtog Johanne Schmidt-Nielsen hendes post i partiet, og blev tildelt den “sikre” valgkreds København 1.

12. november 2007, deltog Schmidt-Nielsen i en partilederrunde på TV 2, som den yngste nogensinde. I den anledning forvekslede De Konservatives partiformand Bendt Bendtsenhende før selve udsendelsen med en piccoline, og bad hende hente kaffe.

Hun var ved Folketingsvalget 2007 spidskandidat i Nørrebrokredsen, foran bl.a. Asmaa Abdol-Hamid. Schmidt-Nielsen gik til valg på emner som modstand mod ensretning og kamp for mere velfærd og ligestilling i det danske samfund. Hun blev valgt ind i Folketinget som en af de yngste politikere nogensinde.

På baggrund af sin post som politisk ordfører repræsenterede hun i valgkampen i september 2011 Enhedslisten i de landsdækkende partilederdebatter. Johanne Schmidt-Nielsen blev af de politiske kommentatorer udpeget som hovedårsagen til sit partis succes i valgkampen. Ved valget opnåede hun 47.002 personlige stemmer, hvilket var det højeste antal i Københavns Storkreds og en 2. plads på landsplan efter Lars Løkke Rasmussen. Hun blev ved Folketingsvalg 2015 genvalgt som spidskandidat i Københavns Storkreds og opnåede 40.425 personlige stemmer, det 3. højeste stemmetal af alle på landsplan efter Kristian Thulesen Dahl og Helle Thorning-Schmidt.