PROFIL

Pernille Skipper (født 10. juli 1984 i Aalborg) er en dansk politiker og folketingsmedlem for Enhedslisten. Hun er desuden medlem af det trotskistiske parti, Socialistisk Arbejderparti (SAP), der i dag er en del af Enhedslisten. Hun har beklædt flere ordførerposter, bl.a. inden for retspolitik, grundloven og forskning. Desuden er hun næstformand for Enhedslistens folketingsgruppe.

Skipper har været medlem af Enhedslisten siden 2001. Hun var næstformand for Studenterrådet ved Københavns Universitet 2006-07. Siden 2009 har hun været medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg og blev i 2011 valgt til Folketinget i Odense Østkredsen. Samme år blev hun uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Internt hos Enhedslisten overhalede Pernille Skipper i 2013 sin jævnaldrende partifælde Johanne Schmidt-Nielsen i en urafstemning og hun blev derfor anset for at være en mulig spidskandidat ved næste folketingsvalg.

Pernille Skipper var i sine teenageår i en kort overgang aktivt medlem af Venstres Ungdom. Siden 2001 har hun været medlem af Enhedslisten og Socialistisk UngdomsFront (SUF), og hun har siddet i Enhedslistens hovedbestyrelse og forretningsudvalg siden 2009.

Ved folketingsvalget i 2011 blev Skipper valgt til Folketinget for Enhedslisten i Fyns Storkreds med 5.777 stemmer – heraf 3.243 personlige. Hun gjorde sig hurtig positivt bemærket hos Enhedslisten og blev i 2012 kørt frem som partiets faktiske kronprinsesse efter den populære Johanne Schmidt-Nielsen. Rasmus Jønsson karakteriserede da Skipper på følgende måde: “Pernille Skipper er lidt lavet på den samme fabrik som Johanne Schmidt-Nielsen: Det er en ung, engageret kvinde. Hun er en dygtig retoriker, som leverer ved debatbordet.”

Ved partiet afstemning i 2013 til hovedbestyrelsen fik Skipper 5. fleste stemmer blandt de 25 nyvalgte medlemmer.

Som retspolitisk ordfører gjorde Skipper sig for alvor bemærket, da hun den 10. december 2013 efter et åbent samråd meddelte, at der ikke længere var tillid til justitsminister Morten Bødskov – grundet hans medvirken i PET-sagen, hvor han havde løjet i et samråd, omkring Folketingets Retsudvalg i sagen om udvalgets omstridte besøg på Christiania i 2012. Hendes mistillid førte til at Bødskov gik af som minister.

Skipper genopstillede ikke til Enhedslistens hovedbestyrelse i maj 2014. Senere på året fik hun Enhedslistens plads i Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne.

I 2015 vandt Skipper partiets vejledende urafstemning om folketingskandidaturerne. Frem til statsminister Helle Thorning-Schmidts udskrivning af Folketingsvalget 2015 var der usikkerhed om valgdatoen. Johanne Schmidt-Nielsen ville falde for partiets rotationsprincip, hvis valget faldt sent, og partiet ikke ændrede sine regler. Hvis Schmidt-Nielsen faldt for rotationsprincippet, var det forventet, at Skipper ville overtage Schmidt-Nielsens spidskandidatur i Københavns Storkreds, hvor partiet står særlig stærkt. Det blev dog ikke tilfældet, og Skipper forblev i Fyns Storkreds, hvor hun blev valgt med 11.120 personlige stemmer, mens Johanne Schmidt-Nielsen som spidskandidat i Københavns Storkreds opnåede 40.425 personlige stemmer.