Citatbrug
“Maybe I didn’t treat you
quite as good as I could have.
Maybe I didn’t love you
quite as often as I should have … “
I sin grundlovstale fra 2015 lader skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen de ikoniske ord fra sangen Always on my Mind være rammen for fortællingen om hendes forhold til dagens fødselar: grundloven. Gennem sangen, der handler om den udfordrende kærlighed, får hun kort og præcist sporet publikum ind på, at grundloven ikke må tages for givet. Vi skal værne om den, deltage i det samfund, den danner grundlag for, og forny den gamle lovsamling, når tiden kalder på det.
Den elegante brug af citater er en kunstart, som du her kan lære af talekunstens store mestre. Birgitte Hjort Sørensens tale er nemlig blot ét eksempel på, hvordan citater kan sparke liv i en tale – både når du indledningsvist udvikler din idé, og når ideen senere finder sin form i ord. Derfor har vi samlet en række taler, der alle brillerer med en velvalgt, tankevækkende og troværdig brug af citater.
Citater er nemlig et af de stærkeste virkemidler, du som taler har i din retoriske værktøjskasse. De kan fungere som inspiration for selve taleskrivningen, altså det udgangspunkt, som talen tager form ud fra, som når præsten prædiker ud fra et tekststykke, der anslår et tema, som talen udfolder. De kan også hentes ind for at underbygge en central pointe, perspektivere talens tema eller stille spørgsmål, der giver stof til eftertanke. Et eksempel på det er Anna Winum Juuls båltale fra 2019, hvor hun fortæller om sin psykiske sårbarhed i forlængelse af et citat af Holger Drachmanns Midsommervisen. Det er en både kreativ og uventet brug af den gamle og hyppigt citerede vise, men hun formår også at bruge citatet til at bygge bro mellem sig selv og publikum og forankre det, hun har på hjerte, i situationen.
Brugen af citater er en balanceakt, og derfor er det vigtigt, at dine citater er velovervejede, præcise og skræddersyede til situationen og til publikum, hvis de bevingede ord skal vække genklang og styrke din sag. Der skal være en klar sammenhæng med emnet – citatet må ikke fremstå påklistret, kunstigt eller virke unaturligt i din mund. Citater spiller nemlig også ind i publikums opfattelse af din troværdighed. Du kan faktisk låne autoritet fra citatets ophavsperson, men kun hvis publikum kender, forstår og ikke mindst anerkender den autoritet, der ligger bag. Derfor kræver citatbrug også, at du har en vis forståelse for publikums værdier, deres fælles referenceramme og ikke mindst din egen position som taler. Vil dit publikum fx blive berørt eller beklemt, hvis du leverer et citat af Søren Kierkegaard eller Platon? Og bliver de fanget eller forfærdet, hvis du lader Miley Cyrus eller Fie Laursen få taletid?
Birgitte Hjort Sørensen runder sin tale af med at gentage sangens omkvæd i en let omskrivning: “You were – and are – always on my mind”. Cirklen er sluttet, og citatet er fulgt til dørs. Dem, der kender sangen, har melodien på hjernen og grundloven på hjerte.
Dyk ned i vores samling af taler med stærke citater, og bliv inspireret til selv at kaste dig ud i at krydre din tale med et citat eller to.
Undervisningsserien Ordet er dit er støttet af
Birgitte Hjort Sørensens grundlovstale fra 2015 citerer fra sangen Always on My mind. Læg mærke til, hvordan citatet danner ramme om talen og strukturerer talens indhold og budskab. Grebet er humoristisk og uventet – og musikalsk.
Anna Winum Juuls båltale fra 2019 er både alvorlig og humoristisk i sin grundtone. Anledningen er sankthans, og Anna Winum Juul vælger at tematisere psykisk sygdom med udgangspunkt i et citat fra Midsommervisen: “”Hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde” synger man, og det er nok fx mig, man refererer til, tænker jeg.” Læg mærke til, hvordan gamle citater kan støves af og reaktualiseres i den rigtige kontekst.
Ane Halsboe-Jørgensens tale ved Kvindernes Internationale Techdag udmærker sig ved en skarp indledning, der introducerer talens emne og sætter den ind i en historisk og nutidig kontekst gennem et citat af Susanne Brøgger. Citatet skaber sammenhæng mellem taletidspunktet, kampen for ligestilling og Ane Halsboe-Jørgensens opfordring til at bryde vanen og skabe forandring.
Henrik Vestergaards translokationstale fra 2019 er en sand citatmosaik. Han henter citater ind fra så forskellige personligheder som Hans Scherfig, den norske sundhedsminister, Dronningen, Poul Henningsen, Nietzsche og Morten Søndergaard. Læg mærke til, hvordan hvert citat flot bygger bro fra pointe til pointe og tilsammen understøtter hans formål; nemlig at tale ungdommen op og sende de nyslåede studenter ud i verden med opbyggelige ord i ryggen.
Bertel Haarders tale centrerer sig omkring bålet og ilden, som han fortolker gennem citater af Grundtvig. Ilden er udgangspunktet for en associationsrække, der bringer ham fra ild til hekse og videre til de danske medier, dansk og international politik, nationalisme og til sidst klimaforandringer. Læg her mærke til, hvordan han bruger citatet af Greta Thunberg. Hvilket publikum appellerer han til?
I sin 1. maj-tale gentager SF’eren Pia Olsen Dyhr et retorisk spørgsmål, som den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen stillede i sin nytårstale i 1998, nemlig “Kan vi ikke gøre det lidt bedre?”. Hun citerer et uddrag fra talen, der handler om at skabe bedre vilkår for småbørnsfamilier, og erklærer sig enig i udsagnet. Med citatet påkalder hun sig en historisk ånd og skriver sig ind i et rødt, socialistisk projekt. Læg mærke til, hvordan citatet understreger problemets presserende karakter, fordi det her – tyve år efter den oprindelige tale – stadig ikke er løst. Nu må der handles!
I sin prædiken skærtorsdag 2019 lader Nils Grønkjær dagens tekststykke fra Matthæusevangeliet anslå prædikenens tema: skyld og nåde. Han introducerer temaet ved at citere fra lignelsen Den andorranske jøde, skrevet af den schweiziske forfatter Max Frisch, som også får lov til at runde prædikenen af.