Translokationstaler i en coronatid
Foto: Lars Bertelsen, 2015
Translokationstaler i en coronatid
Studenterne årgang 2020 havde et nervepirrende forår, hvor den traditionelle kulmination på tre års skolegang med vogntur, translokation, sorgløs sommer og sene nætter længe var i fare for at blive reduceret til en fesen markering foran en skærm – langt væk fra skolen, vennerne og fællesskabet i den analoge verden. Heldigvis kom der gode nyheder til gymnasierne og de kommende studenter i begyndelsen af juni: Med forholdsregler og forbehold fik skolerne lov til at sende deres nyslåede studenter ud i verden og af sted på de ventende lastbiler med et eksamensbevis i hånden og smukke ord med på vejen.
Translokationen er det arrangement, skolen holder for at markere skoleårets afslutning og fejre studenterne. Her får de overrakt deres eksamensbevis, og rektor – og sædvanligvis også en elev – træder op på talerstolen og sætter ord på skolen og fællesskabets værdier; på abstrakte idéer om dannelse og uddannelse, konkrete erfaringer og oplevelser, gode råd og kærlig opmuntring til studenterne til at søge ud, bruge deres viden og finde deres plads. Translokationstalen spejler sin tid, men den kigger også bagud for at kunne se fremad og give studenterne modet til at håndtere den store overgang fra livet som gymnasieelev til – ja, hvem ved, hvad der venter på den anden side.
Vi har samlet en række taler fra coronaårets translokationer på forskellige gymnasier rundtomkring i landet. De fleste elevtaler blev afblæst på grund af COVID-19-restriktioner, så samlingen består kun af rektortaler.
Læs taler af:
- Henrik vestergaard Stokholm
- Torben Jakobsen
- Tania Sheikh Larsen
- Niels Hjølund Pedersen
- Tonny Hansen
- Heino Aggedam
Henrik Vestergaard Stokholm, rektor på Nyborg Gymnasium:
“Kære årgang 2020. I bliver ikke coronaårgangen, der mistede alt. I bliver årgangen, der viste samfundssind, kæmpede stoisk med ukueligt humør og gjorde noget uegennyttigt, som hverken jeres forældre, bedsteforældre eller vi andre har gjort. I er noget helt særligt, og vi glemmer jer aldrig.”
Torben Jakobsen, rektor på Mulernes Legatskole:
“I har nu mulighed for at gå ud som aktive samfundsborgere og påvirke jeres omverden, stå fast på nogle værdier og ikke svaje i vinden ved den første storm, I løber ind i – for I har stået imod coronaorkanen! I bliver, hvad I gør jer selv til gennem de valg, I træffer, og gennem det ansvar, I påtager jer.”
Tania Sheikh Larsen, rektor på Hvidovre Gymnasium:
“I er privilegerede, fordi I bor i et land, hvor uddannelse er gratis og tilgængeligt for alle. Og vi er privilegerede, fordi vi har jer. Bevæbnet med viden, kritisk sans og en stærk stemme skal I ud i verden og kæmpe for dem, der ikke selv kan. I kan gøre en forskel, og det kommer I alle til at gøre.”
Niels Hjølund Pedersen, rektor på Nærum Gymnasium:
“Ved I, hvorfor jeg har et gennemført meningsfuldt job? Det har jeg pga. jer. Nogle gange, så laver I selvfølgelig underlige ting og skaber ustyrligt liv i gaden, men I er altså grunden til, at jeg befinder mig i den her branche. Fordi: I er unge, dynamiske og har fart på. I vil vokse. Og sådan skal det være.”
Tonny Hansen, rektor på Ringkøbing Gymnasium:
“I gymnasiet står I unge på skuldrene af en lang historisk tradition for dannelse og uddannelse. I har lært i bredden og i dybden. Med faldhøjde nok til at fejle. Og frihed nok til at finde ud af, hvad I brænder for. I har lært noget om andre mennesker. Og en hel masse om jer selv. Så I er nu bedst muligt rustet til at vælge præcis den vej videre i livet, der giver mening for den enkelte.”
Heino Aggedam, rektor på Duborg-Skolen:
“I er gode mennesker pga. jeres karakter, ikke pga. jeres karakterer. I er også lige værdige, og det er den bevidsthed om jeres selvværd, og den selvrespekt, der knytter sig til denne, I bør møde verden med. For i sidste ende er det ikke et karaktergennemsnit, men jeres moral og opførsel og ærlighed over for jer selv, der viser, hvem I er, og definerer, hvor langt I når.”