Årets Danske Tale
Det kunne lyde som begyndelsen på en dårlig joke, men svaret på, hvad Jens Stoltenberg, Helle Thorning-Schmidt, H.K.H. Kronprinsesse Mary, Mette Frederiksen, Sofie Linde og Tine Høgh deler, er skam ret alvorligt. De er nemlig alle helt eminente talere. Så eminente, at de alle seks har modtaget prisen Årets Danske Tale.
Historien om Årets Danske Tale begynder med Jens Stoltenberg, som jo godt nok ikke er dansk. Den 24. juli 2011 var han imidlertid tvunget til at gå på talerstolen to dage efter den forfærdelige begivenhed, der havde henlagt Norge, ja hele verden, i chok og sorg. Ved mindehøjtideligheden for ofrene efter angrebene på Utøya gik Stoltenberg på prædikestolen i Oslo Domkirke og holdt en så bevægende tale, at en gruppe danske rådgivende retorikere ved Rhetor med Kell Jarner Rasmussen i spidsen indstiftede en ny pris, der skulle gå til årets bedste tale.
I 2012 var anledningen til at kåre årets taler heldigvis mere glædelig. H.M. Dronning Margrethe II kunne det år fejre sit 40 års jubilæum, og det blev naturligvis markeret med en stor festmiddag på Christiansborg Slot. Mange rejste sig ved gallataflet for at tale for dronningen, men ingen gjorde det så godt som daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Med varme, humor og uendelig stor respekt talte hun om og for Dronningen på så prisværdig vis, at hun naturligvis skulle have æren det år.
Skønt der ikke var tale om en tørkeperiode på talescenen i de følgende år, skulle der gå hele seks af dem, før prisen igen blev uddelt. Stifterne af såvel Rhetor og talerprisen, Kell Jarner Rasmussen og Jesper Troels Jensen, blev i mellemtiden enige om at lade uddeling af prisen overgå til talesamlingen Danske Taler. Prisen skulle fra nu af uddeles i forbindelse med Logograf, Rhetors årlige konference for taleskrivere, og den skulle gå til en dansker, der havde holdt en retorisk imponerende tale, der havde givet genlyd i offentligheden.
I 2018 var det igen ved et royalt gallataffel, at talekunsten fik vinger. Her holdt H.K.H. Kronprinsesse Mary en tale til sin mand i indledning af hans 50-års fødselsdag, som ingen kunne sidde overhørig. Ikke blot de tilstedeværende, men også alle dem, der fulgte med på tv-skærmene grinede og græd med, da Kronprinsessen på fineste vis hyldede sin mand foran hele nationen.
I 2019 blev det en undskyldningstale, der fik prisen. Statsminister Mette Frederiksen tog ordet foran Marienborg og rettede et inderligt undskyld til de Godhavnsdrenge, der midt i opbygningen af et velfærdsdanmark, som skulle sikre lige muligheder for alle, blev holdt udenfor og mishandlet af de voksne, der skulle have passet på dem.
I 2020 formåede tv-stjernen Sofie Linde at vælte alle årets corona-overskrifter af dagsorden for i stedet at sparke liv i en henslumret debat om sexsime og magtmisbrug, da hun holdt en både humoristisk og særdeles hårdtslående tale ved Zulu Comedy Galla 2020. Talen gik som en løbeild gennem offentligheden og var så velformet at den på alle måder fortjente titlen som Årets Danske Tale.
I 2021 modtog forfatter Tine Høeg som den foreløbige sidste i kongerækken af talere prisen for den lyriske nytårstale, hun holdt ved DR2s Nytårskoncert 1000 musikalske flyvekys og et nytårsfortsæt.
Læs de seks prisvindende taler her:
Fakta
Årets Danske Tale uddeles hvert år af Danske Taler og Rhetor til en dansker, der i årets løb har holdt en tale, der gjorde retorisk indtryk og skabte genlyd i den offentlige debat.
I 2022 bliver prisen uddelt den 16. december på Teknologisk Institut i forbindelse med Logograf, Rhetors årlige konference for taleskrivere.
Nomineringen af taler er åben for alle, blot den indstillede tale opfylder de formelle krav og er blevet afholdt offentligt i perioden fra den 1.10.2021 – 30.9. 2022.
Indstillinger sendes per mail til sekretariatet på kontakt@dansketaler.dk eller på vores facebookside.
Prisvinderen vælges af en jury bestående af Lisa Storm Villadsen, professor i retorik ved Københavns Universitet, Bodil-Marie Gade, formand for Retoriklærerforeningen, Christine Ravn Lund, næstforkvinde i Dansk Ungdoms Fællesråd, Thomas Hestbæk Andersen, direktør i Dansk Sprognævn, Johannes Nørregaard Frandsen, formand for Kulturministeriets forskningsudvalg, Kell Jarner Rasmussen, direktør i Rhetor – Rådgivende retorikere og Jesper Troels Jensen, formand for Danske Taler.