Skip to content
Nyheder

Den kanoniserede og de ukronede: Kvindelige forfattere taler om kvindesagen

De sidste uger har der verseret en debat om den kønsfordeling, der tegner sig på listen af kanoniserede forfattere. Med stillingen 13-1 i de mandlige forfatteres favør er Karen Blixen p.t. den eneste kvinde på listen. Hvor er alle de andre kvindelige forfattere, der debuterede under det moderne gennembrud, spørges der? Her, svarer vi.
At Karen Blixen er ene kvinde blandt 14 navne på listen over kanoniserede forfattere i dansk litteratur er i øjeblikket til debat, for hvor er alle de andre bemærkelsesværdige kvinder, der var med til at gøre det moderne gennembrud moderne? Hvor er den kanoniserede Johannes V. Jensens søster og storsælgende forfatter, Thit Jensen? Hvor er Emma Gad?
Her, har vi lyst til at svare, for mange af de kvindelige forfattere, som lærere og elever nu efterlyser i den litterære kanon, var også store talere. Og i modsætning til Karen Blixen, der havde en del forbehold over for kvindesagen, var mange af dem dybt optaget af kvinders vilkår.
Den kanoniserede Karen Blixen havde en del meninger om ligestillingssnak og kvindekampstaler. Hun var såmænd optaget af køn, men da hun blev inviteret til at holde en afsluttende båltale ved en stor kvindekongres i København i sommeren 1939, afslog hun pænt. Hun ville hellere se John Guilgud spille Hamlet på Kronborg.
Langt senere samlede Karen Blixen dog handsken op og holdt med 14 års forsinkelse en radiotale om emnet i stedet. Hvor mænd GØR, ER kvinder, sagde hun blandt andet i den ret opsigtsvækkende radiotale fra 1953 og understregede, at de forskelle, der for hende eksisterede mellem kønnene, tjente et vigtigt formål; nemlig inspiration. Og for Blixen var inspiration lykke.
Blandt de ukronede som fx Emma Gad og Thit Jensen var ligestillingsdebatten mere påtrængende. Begge forfattere var, på hver deres måde, mere passionerede fortalere for kvindesagen. I 1901 talte Emma Gad varmt for at starte en kunstflidsforening, hvor kvinder kunne lære håndarbejde, så de kunne tjene egne penge og indgå i et fællesskab. Og i 1921 rejste Thit Jensen land og rige rundt for at tale om svangerskabsforebyggelse. 
Og hvem ved? Måske ender de to alligevel i en kanon. Hvis ikke som forfattere, så som talere. Vi arbejder i hvert fald aktivt på at lave en talekanon, der sætter fokus på den danske talekunst, uanset om den er udøvet af mandlige eller kvindelige røster.
Indtil da kan du finde talerne af Emma Gad og Thit Jensen i vores samling og oven i købet lære mere om de brede kvindeskuldre, den nuværende #metoo debat står på i vores temarum om kvindesagen