I Danske Taler elsker vi lister, og derfor har vi lavet en med de tre mest læste taler fra i år.
Fælles for de tre taler er brugen af stærke følelser og et malende sprog for at belyse tre dagsordener som fyldte i den offentlige samtale i året der gik: Udlændingedebatten, krigen i Israel og vores stressfyldte arbejdskultur.
”12, 10, 7, 4, 02, 00, -3. Jeg må være ærlig at sige, at jeg har defineret mig selv ud fra en liste af tal – og kommer desværre stadigvæk til det”.
Sådan indleder gymnasieeleven Lisa Nygaard sin stærkt kritiske tale om karaktersystemet i Danmark. Og tal i taler behøver faktisk ikke at være kedelige. De kan rumme følelser - og det kan faktisk være enormt effektivt at indlede en tale med dem.
Danske talers kulturformidler Nis Vraasø har skrevet en lille analyse om trojanske talheste med tre gode eksempler fra unge talere fra de danske talefester. I vores projekt Nordisk Talefest arbejder elever fra ungdomsuddannelserne i Danmark, Norge og Sverige med taler i undervisningen - og prøver siden kræfter med et stort publikum til talefester i hele landet. En af dem var Lisa Nygaard fra Sct. Knuds Gymnasium.
Som sidste taler i afslutningsdebatten gik Skaale på talerstolen kl. 00.27 med en kraftfuld tale, der modigt konfronterede den komplekse, følsomme og ofte voldsomt polariserede debat om Israel-Palæstina-konflikten. Talen blev efterfølgende bredt omtalt og rost og fik mange delinger på sociale medier.
Træn din skrivning inden for både de ordknappe og ordrige genrer, de helt friske og de helt tørre målgrupper og de digitale og printede medier. Brug din æstetiske sans i arbejdet med vores sociale medier og trykte materialer. Vær med til at planlægge og udføre vores Talefester. Og – hvis du har mod på det – lær at undervise andre unge i taleteknik.
Vi er en kulturinstitution, der digitaliserer den del af vores kulturarv, der udgøres af taler. Vi laver undervisningsmaterialer, events og faglige projekter med udgangspunkt i talens demokratihistorie og dens potentiale for aktivt medborgerskab.
Danske Talers prædikenprojekt, der blev skudt i gang for et år siden, har nu nået en vigtig milepæl. Hjemmesiden danskeprædikener.dk er nemlig online, og det betyder, at du nu kan gå på opdagelse i - ind til videre - 388 danske prædikener fra 1500-tallet til i dag.
Her er prædikener fra nogle af de mest indflydelsesrige præster og personligheder i dansk historie og åndsliv, blandt andre Hans Tausen, Niels Hemmingsen, Thomas Kingo, Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig, Kaj Munk, Hal Koch og Johannes Møllehave.
Sammen med Dansklærerforeningens Forlag har Danske taler udgivet undervisningsbogen 'Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler'.
Bogen er skrevet af Danske talers Sofie Vestergaard Kristiansen og Nis Vraasø.
’Brug ordet’ henvender sig navnlig til danskklasser på ungdomsuddannelserne, som gerne vil arbejde med argumentation, retorik og mundtlighed – og samtidig prøve kræfter med den ældgamle demokratiske disciplin: at holde en tale foran et publikum om noget, der bør forandres her i verden.
’Brug ordet’ er en del af Dansklærerforeningens forløbsbøger og tilbyder et færdigstrikket forløb med både teoritekster, praktiske øvelser og en antologidel med masser af eksempler på vellykkede taler. Bogen har også et digitalt ekstramateriale med både modulplaner, skriftlige opgaver, nedslag i læreplanerne og links til masser af videoer og øvelser.
Lærke Kjær Fentz er vinder af prisen ’Årets Nye Stemme – Danske Talers Talentpris’, der blev afsløret til DR’s Grundlovsfest.
Prisen uddeles hvert år og hylder nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og holde offentlige taler, der har rørt og udfordret publikum.
En særlig dag Den 1. maj og dagene efter plejer at være en travl tid for Danske Talers sekretariat, men i år har været særdeles hæsblæsende. Vi har nemlig indhentet ikke færre end 42(!) 1. maj-taler fra årets kampdag, og de tikker fortsat ind.
'Årets Nye Stemme' er Danske Talers nye talentpris, som uddeles i samarbejde med P3. Prisen hylder nye talentfulde talere, der har udvist modet til at tage ordet og gøre en forskel. I sidste ende er det brugerne på dr.dk, der vælger 'Årets Nye Stemme'.
Årets Nye Stemme – Danske Talers Talentpris Kender du et ungt taletalent, der fortjener 5.000 kr. samt et taleuddannelsesforløb? Så indstil vedkommende til Året Nye Stemme –Danske Talers Talentpris.
Prisen uddeles til et ungt menneske, der i særlig grad har udvist modet til at bestige talerstolen og tage ordet.
Det skal du gøre Send mindst to taler af personen, du ønsker at nominere, til @dansketaler på Instagram eller på mail redaktion@dansketaler.dk. Talerne skal enten være på lyd, video eller skrift. Deadline for at nominere er 3. maj. Du må gerne nominere flere og også gerne dig selv. Prisen uddeles til unge under 26.
Danske Taler er i fuld gang med et nyt, ambitiøst indsamlingsprojekt, der har til hensigt at indsamle 1000 af de væsentlige prædikener fra de mest toneangivende præster fra reformationstiden til i dag. De skal på sigt gøres tilgængelige på Danske Talers hjemmeside på undersiden Danske Prædikener.
Der findes gode dage, og så findes der rigtig gode dage. En af de rigtig gode dage havde vi her på kontoret i sidste uge, da en mail fra Tuborgfondet tikkede ind i redaktionsindbakken:
“Vi er glade for at kunne fortælle jer, at Tuborgfondet har givet en bevilling til projektet Danske Talers Talentpris – pilot.“
Maj My, Mette, Maria og Margrethe holdt fire på hver sin måde markante nytårstaler. Disse fire taler har i vores øjne skilt sig ud. Ud over at de alle starter med M, har de på hver deres måde belyst fire emner, som måske ikke altid er noget, vi snakker om. Talerne belyser blandt andet barnløshed, opfordrer til at give børn ordet og handler om, at gøre op med traditioner og normer.
Danske Taler siger tillykke til vores søsterside, Svenska Tal, der nu er i luften i en ny, opdateret og brugervenlig form. Nu kan både svenskere, danskere og alle andre læse aktuelle og historiske taler og tilgå temaer og undervisningsmateriale om talekunst på svensk.
"Databasen Svenska tal syftar till att samla in historiska och samtida tal och tillgängliggöra dem för allmänheten. Den offentliga talekonsten, och särskilt den politiska retoriken, har haft en stor kulturell och samhällelig betydelse, såväl förr som nu, och Svenska tal vill genom den samlade korpusen bidra till en förståelse av dessa sammanhang. Därtill vill den lyfta upp särskilda teman och genrer som haft betydelse för sociala förändringar och politiska beslut. I bästa fall kan databasen genom talsamlingen berätta den svenska offentliga kulturens och demokratins historia."
"Svenska tal utarbetas inom ramen för Projektet Norden og verden, finansierat av A.P. Møller fonden. Projektet syftar till att stärka ungdomars medborgarskap och demokratiförståelse, stimulera utbildningen i retorik och muntliga färdigheter i gymnasieskolan, liksom att bidra till nordisk gemenskap."