Skip to content

Danske Prædikener
- fra Reformationen til i dag


Peder PalladiusI 1537 blev Peder Palladius den første lutherske biskop i Danmark, og han spillede en helt central rolle i forbindelse med indførelsen af den nye lære i Danmark. Arbejdet bestod blandt andet i omskoling af landets præster fra katolicisme til luthers kristendom, inspektion af kirkebygninger og oplæring af menighedslivet på landet og i byerne.  I Palladius’ prædiken Sidste søndag efter helligtrekonger (1555) - eller prædikenserie, da udgivelsen faktisk indeholder 16 prædikener - udlægger han teksten om Jesu Forklarelse på Thabor Bjerg, der er historien om Jesus og hans disciple, der møder Moses og Elias på toppen af bjerget. Og netop denne tekst prædikes der stadig over Sidste søndag efter helligtrekonger. Palladius prædiken er én af de tidligste danske prædikener fra vores samling, og den giver et unikt indblik i, hvordan den nye lutherske tro blev formidlet i 1500-tallet.***Lyt til podcasten Danske Prædikener Genfortalt, hvor Kristian Mejrup og Lasse Rødsgaard Lauesen dykker ned i Palladius’ prædiken og placerer den både i en historisk og teologisk kontekst: Peder Palladius på Thabor BjergLæs prædikenen: Peder Palladius' prædiken til sidste søndag efter helligtrekonger, 1555

Peder Palladius

I 1537 blev Peder Palladius den første lutherske biskop i Danmark, og han spillede en helt central rolle i forbindelse med indførelsen af den nye lære i Danmark. Arbejdet bestod blandt andet i omskoling af landets præster fra katolicisme til luthers kristendom, inspektion af kirkebygninger og oplæring af menighedslivet på landet og i byerne. 

I Palladius’ prædiken Sidste søndag efter helligtrekonger (1555) - eller prædikenserie, da udgivelsen faktisk indeholder 16 prædikener - udlægger han teksten om Jesu Forklarelse på Thabor Bjerg, der er historien om Jesus og hans disciple, der møder Moses og Elias på toppen af bjerget. Og netop denne tekst prædikes der stadig over Sidste søndag efter helligtrekonger.

Palladius prædiken er én af de tidligste danske prædikener fra vores samling, og den giver et unikt indblik i, hvordan den nye lutherske tro blev formidlet i 1500-tallet.

***
Lyt til podcasten Danske Prædikener Genfortalt, hvor Kristian Mejrup og Lasse Rødsgaard Lauesen dykker ned i Palladius’ prædiken og placerer den både i en historisk og teologisk kontekst:

Peder Palladius på Thabor Bjerg

Læs prædikenen:
Peder Palladius' prædiken til sidste søndag efter helligtrekonger, 1555
Iben Maria Zeuthen”At stole på egen klogskab er et nødvendigt onde for at man som journalist tør udkomme. Men at stole på egen klogskab begrænser også de historier vi fortæller, og der er historier, som vi kunne fortælle, som vi ikke får fortalt."Sådan sagde journalist Iben Maria Zeuthen i sin prædiken 3. søndag efter helligtrekonger, hvor hun med udgangspunkt i citatet "Stol ikke på jeres egen klogskab" fra Paulus' Brev til Romerne betonede vigtigheden af at lytte til andre og møde verden med et åbent sind. Ellers udfordres vores verdensbillede aldrig."For når man indser at ens eget blik ikke er fyldestgørende, søger man mod de andres. Og fortællingerne vil også blive mere nuancerede og mindre polariserende, hvis vi selv undervejs betvivler, hvad der egentlig er ret og vrang." "(...) kun ved at have et åbent sind", lyder det fra Zeuthen, "ser vi det, der kommer tættest på det sande billede. Det sande billede ikke forstået som et sandt billede, men forstået som det fulde billede."***En gang imellem inviteres en politiker, forfatter eller kendt kulturpersonlighed til at prædike ved en gudstjeneste i folkekirken. En person, der ikke er ordineret som præst, kaldes en lægprædikant. Læs hele prædikenen: Iben Maria Zeuthens prædiken 3. søndag efter helligtrekonger 

Iben Maria Zeuthen

”At stole på egen klogskab er et nødvendigt onde for at man som journalist tør udkomme. Men at stole på egen klogskab begrænser også de historier vi fortæller, og der er historier, som vi kunne fortælle, som vi ikke får fortalt."

Sådan sagde journalist Iben Maria Zeuthen i sin prædiken 3. søndag efter helligtrekonger, hvor hun med udgangspunkt i citatet "Stol ikke på jeres egen klogskab" fra Paulus' Brev til Romerne betonede vigtigheden af at lytte til andre og møde verden med et åbent sind. Ellers udfordres vores verdensbillede aldrig.

"For når man indser at ens eget blik ikke er fyldestgørende, søger man mod de andres. Og fortællingerne vil også blive mere nuancerede og mindre polariserende, hvis vi selv undervejs betvivler, hvad der egentlig er ret og vrang."

"(...) kun ved at have et åbent sind", lyder det fra Zeuthen, "ser vi det, der kommer tættest på det sande billede. Det sande billede ikke forstået som et sandt billede, men forstået som det fulde billede."

***
En gang imellem inviteres en politiker, forfatter eller kendt kulturpersonlighed til at prædike ved en gudstjeneste i folkekirken. En person, der ikke er ordineret som præst, kaldes en lægprædikant.

Læs hele prædikenen:
Iben Maria Zeuthens prædiken 3. søndag efter helligtrekonger 
Helligtrekonger"Da de så stjernen, var deres glæde meget stor. Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra." (Matthæusevangeliet kapitel 2, v. 10-11) Helligtrekongers søndag markerer slutningen på juletiden, og man hører fortællingen om de tre vise mænd, Kasper, Melchior og Balthazar, der kom hele vejen fra Østerland til Betlehem for at se Jesusbarnet. Ifølge traditionen bragte de vise mænd guld, røgelse og myrra til Jesus. Og det er på grund af de dyre gaver, at de senere er blevet kaldt konger. At de tre mænd kom fra hver sin verdensdel, nemlig Østen, Afrika og Europa, er blevet set som tegn på, at Jesu fødsel var afgørende for mennesker i hele verden. ***Find prædikener fra helligtrekongertiden i vores samling, fx: > Helligtrekongers søndag > 1. søndag efter helligtrekonger, > 2. søndag efter helligtrekonger > Sidste søndag efter helligtrekonger. 

Helligtrekonger

"Da de så stjernen, var deres glæde meget stor. Og de gik ind i huset og så barnet hos dets mor Maria, og de faldt ned og tilbad det, og de åbnede deres gemmer og frembar gaver til det, guld, røgelse og myrra." (Matthæusevangeliet kapitel 2, v. 10-11

Helligtrekongers søndag markerer slutningen på juletiden, og man hører fortællingen om de tre vise mænd, Kasper, Melchior og Balthazar, der kom hele vejen fra Østerland til Betlehem for at se Jesusbarnet. 

Ifølge traditionen bragte de vise mænd guld, røgelse og myrra til Jesus. Og det er på grund af de dyre gaver, at de senere er blevet kaldt konger. At de tre mænd kom fra hver sin verdensdel, nemlig Østen, Afrika og Europa, er blevet set som tegn på, at Jesu fødsel var afgørende for mennesker i hele verden.

***
Find prædikener fra helligtrekongertiden i vores samling, fx:
> Helligtrekongers søndag
> 1. søndag efter helligtrekonger,
> 2. søndag efter helligtrekonger
> Sidste søndag efter helligtrekonger
Kirkeårshjulet Kirkeåret, der begynder med nedtællingen til jul 1. søndag i advent og afsluttes Sidste søndag i kirkeåret, betegner de ca. 60 søn- og helligdage, der er på et år. Der afholdes gudstjeneste på alle kirkeårets dage, hvor præsten prædiker ud fra en bestemt tekst fra Bibelen, der er knyttet til den pågældende dag. Ved brug af kirkeårshjulet kan du finde prædikener fra alle kirkeårets dage og gå på opdagelse i vores voksende samling af prædikener fra reformationstiden til i dag.  

Kirkeårshjulet 

Kirkeåret, der begynder med nedtællingen til jul 1. søndag i advent og afsluttes Sidste søndag i kirkeåret, betegner de ca. 60 søn- og helligdage, der er på et år. 

Der afholdes gudstjeneste på alle kirkeårets dage, hvor præsten prædiker ud fra en bestemt tekst fra Bibelen, der er knyttet til den pågældende dag. 

Ved brug af kirkeårshjulet kan du finde prædikener fra alle kirkeårets dage og gå på opdagelse i vores voksende samling af prædikener fra reformationstiden til i dag.  




Seneste nyheder