Om os
Danske Talers formål
Danske Taler er en levende talesamling, der konstant udvides med aktuelle taler. Vi indsamler og digitaliserer de afgørende og definerende øjeblikke, hvor politikere, debattører og almindelige borgere griber ordet, fordi historien skifter retning, samfundsmæssige kriser skal afværges, eller store successer hyldes. Talesamlingen vokser dagligt med såvel aktuelle som historiske taler, og det åbne online samling rummer nu 2.000 publicerede taler.
Danske Talers bestyrelse
Formand Jesper Troels Jensen
Fhv. direktør i Rhetor – rådgivende retorikere
Sabine Kirchmeier
International konsulent i kirchmeier.dk
Tonny Skovgård Jensen
Vicedirektør for Det Kgl. Bibliotek
Bodil-Marie Gade
Formand i retoriklærerforeningen
Chr. Gorm Tortzen
Fhv. formand for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Thomas Hestbæk Andersen
Direktør for Dansk Sprognævn
Marie Maegaard
Lektor ved Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier
Hanne Roer
Lektor i retorik
Mogens Jensen
MF, Socialdemokratiet
Danske Talers sekretariat
Sofie Kristiansen
Sekretariatsleder
svk@dansketaler.dk
Jennie Sejr Junghans
Kulturhistoriker
jsj@dansketaler.dk
Nis Vraasø
Kulturformidler
nv@dansketaler.dk
Carl-Emil Prehn Andersen
Taleredaktør
cpa@dansketaler.dk
Eva Damkjær Thorsen
Studentermedhjælper
edt@dansketaler.dk
Mathias Laursen
Studentermedhjælper
ml@dansketaler.dk
Danske Talers historie
Da Danske Talers stifter og nuværende bestyrelsesformand Jesper Troels Jensen som ung studerende blev tilbudt et studenterjob som underviser i taleteknik, kunne han ikke finde nogle talemanuskripter at bygge sin undervisning på. Det blev startskuddet til en livslang indsamling.
I denne tidslinje kan du læse om, hvordan Danske Taler blev til.
1978 – de første taler
I slutningen af 70’erne var der kun udgivet få bøger med danske talemanuskripter, og ingen var tilsyneladende opmærksom på at indsamle og dokumentere hverken den historiske eller den aktuelle danske talekunst.
Mange af de store historiske taler lå gemt og glemt på bunden af støvede arkivkasser rundt omkring i landet, og de taler, der prægede den aktuelle debat, blev ikke længere trykt i deres helhed i aviserne, som det engang var kotume. Jesper Troels Jensen begynder derfor at opsøge såvel historiske arkiver som nulevende danske talere for at indsamle dagsordensættende og retorisk signifikante danske taler i et fælles samling.
2001 Rhetor – rådgivende retorikere
Indsamlingen af såvel historiske som aktuelle taler udvikler sig hurtigt til et con amore-projekt og får for alvor mulighed for at vokse, da Jesper Troels Jensen i 2001 træder ind som partner i rådgivningsfirmaet Rhetor, som partner og administrerende direktør Kell Jarner Rasmussen havde lagt grundstenene til i 1995 med virksomheden Syvmil Kommunikation.
2001 Logograf
Rhetor afholder for første gang Logograf. Konferencen samler talerskriverne i Danmark med henblik på inspiration, faglige foredrag, netværk og i de senere år uddeling af prisen Årets Danske Tale.
2004 Samlingen kommer online
Rhetor huser den voksende samling, og da internettet gør det muligt at publicere samlingen online, hjælper virksomhedens studentermedhjælpere med at digitalisere samlingen af trykte manuskripter og dermed gøre dem tilgængelige for den brede offentlighed.
2011 Talerprisen
Kell Jarner Rasmussen bliver dommer ved den internationale talerkonkurrence Cicero Speechwriting Award og indstifter selv en talerpris, der skal uddeles i forbindelse med Logograf.
Prisen for Årets Danske Tale uddeles for første gang. Prisen tildeles norske Jens Stoltenberg for hans mindetale efter angrebene i Oslo og på Utøya.
2016 Selvejende institution
Danske Taler bor stadig hos Rhetor og deler fortsat en fælles passion for talekunsten, men i 2016 udskilles samlingen fra den private virksomhed, og Den Selvejende Institution Danske Taler bliver stiftet. Talerprisen uddeles fortsat af Danske Taler og Rhetor i samarbejde og uddeles på Logograf.
2019 På finansloven og Danske Talers Standard
I 2018 vedtager Folketinget en fireårig driftsbevilling, der gør det muligt at nedsætte et sekretariat, der fortsat driver onlinesamlingen til gavn og glæde for offentligheden. I samarbejde med universiteterne, forskere, sprognævnet og flere andre bliver Danske Talers Standard fastlagt.
2020 Formidling og Talerpanel
Formidling af Danske Talers samling sikres ved en offensiv indsats. Samarbejde med mange brugere og deres organisationer systematiseres. Sociale medier bliver en fast bestandel af formidlingen. Danske Talers bestyrelse nedsætter et Talerpanel, der skal virke som dommere i forbindelse med årets talerpris.
2021 Den levende talesamling
Danske Taler påpegynder indsamling af video- og lydoptagelser af talerne i samlingen. Sekretariatet påbegynder en målrettet indsats for at få adgang til DR og TV2 arkiver.
Mere end 1500 taler er nu online og mere end 15.000 bruger samlingen hver måned. Driftsbevillingen dækker den daglige drift og indsamling af aktuelle taler. Der er stadig mange af Danmarkshistoriens taler, der mangler. Disse taler kommer ind i samlingen ved hjælp af fondsbevillinger.
Jesper Troels Jensen overgår til seniorpartner i Rhetor. Kasper Kent overtager Jespers anparter.
Talerprisen uddeles fortsat af Danske Taler og Rhetor i samarbejde. Prisen uddeles på Logograf.