Skip to content

Brian Linkes translokationstale

Om

Taler

Brian Linke
Rektor på Tornbjerg Gymnasium

Dato

Sted

Tornbjerg Gymnasium

Tale

Kære studenter. Kære forældre, søskende, bedsteforældre og andre gæster.
Jeg står i dag og ser med stolthed ud på 160 studenter. 
Det har jeg gjort nogle gange efterhånden, men det bliver aldrig en kedelig rutine.
For under hver hue findes en unik historie. 
I løbet af jeres tre år på TG, er I ikke blot blevet studenter, I er også blevet til voksne mennesker. 
I kom ind ad døren den 11. august 2021. En del af jer så lidt forskræmte ud. For alt var nyt; nye undervisere, nye lokaler og nye klassekammerater. I var de yngste, de nyeste. I kunne ikke finde jeres skema, og I kunne ikke finde vej.
Nogle af jer var modige, bankede på min dør og "Hej rektor, hvordan finder vi lokale C21?".
Og se så på jer i dag: I kender de fleste kroge af gymnasiet, I kender alle i jeres klasse og mange fra de andre klasser, og I kender mange af de ansatte. I føler jer hjemme og med god grund, for gymnasiet har været jeres andet hjem i mange af jeres vågne timer de sidste tre år. 
Den udvikling er jeg og alle andre ansatte de heldige vidner til ved hver årgang. Men for den enkelte af jer, har det jo været en helt særlig og meget personlig udvikling.  
Så når du næste gang står i en situation, hvor du er den nye, den yngste, den der ikke kender rutinerne på dit nye arbejde eller dit nye studie, så prøv at genkalde dig henholdsvis din første dag på Tornbjerg, og så denne din sidste dag på Tornbjerg. Og vid - og tro på - at ligesom du lærte at mestre alle de nye ting, som gymnasiet medførte, således kommer du også til at mestre alle de nye ting, som et kommende studie eller arbejde vil kræve af dig.
Til jer forældre vil jeg sige: tak for lån af jeres skønne, unge mennesker i tre år. Tak for den tillid, I har vist os på Tornbjerg Gymnasium.
I onsdags til Galla sang I traditionen tro Kim Larsens fine sang - om jer selv - nemlig "De smukke unge mennesker".
Noget af teksten lyder.
Åh, de smukke unge mennesker.
Pludselig er de stukket af.
Som legesyge sommerfugle.
Den allerførste sommerdag. 
Nu er I på vej videre, men inden jeg slipper jer helt, vil jeg komme med et par opfordringer til jer. 
For ét er, hvad der er sket med jer på individniveau. Men mens I har gået her, er der også sket en masse i jeres omverden.
Da jeg gik i gymnasiet, oplevede jeg, at præsident Gorbatjov fra Sovjetunionen talte om Glasnost. Og jeg oplevede, at muren faldt i Berlin. Det var livsomvæltende begivenheder. Den kolde krig sluttede, og det medførte en stor tro på, at alle lande nu ville kunne se, at demokrati var den bedste styreform. Vi troede oprigtigt på, og alle lande nu ville stræbe mod at blive som de skandinaviske velfærdssamfund.
Men den illusion holdt desværre ikke. Og på samme måde, som jeg var vidne til verdenshistoriske begivenheder i min gymnasietid, har I også været vidner til verdenshistoriske begivenheder i jeres gymnasietid. 
I løbet af de tre år, I har gået her, har vi fået kunstig intelligens, vi har oplevet, at klimaet forandrer sig, og større og mindre krige og konflikter har set dagens lys. Det er tydeligt, at ikke alle mennesker mener, at demokrati er den bedste styreform, eller at åbne tillidsfulde samfund på verdensplan er lige om hjørnet.
For nyligt var der valg til Europa-Parlamentet. I den forbindelse skrev jeg til jer elever og opfordrede jer til at gøre brug af jeres stemme.
Og jeg citerede den tyske historiker Otto Gritschneder, som efter 2. verdenskrig skrev: "Den, som sover i et demokrati, kan vågne op i et diktatur". Med det mente han, at vi aldrig må tage demokratiet for givet. Demokrati er noget vi skal arbejde sammen om hver dag.
Ser vi til USA, og til nattens debat mellem Biden og Trump, er det også tydeligt, at et demokrati kan gå i stykker, hvis befolkningen ikke er ”oppe på dupperne”, og er aktive og kritiske overfor magten. 
Når vi har haft debatter med politikere her på gymnasiet, har jeg bedt jer om, at udvise den største respekt for deltagerne, uanset hvor enige eller uenige I måtte være med dem. For uden mennesker, der stiller op til valg og som kæmper med argumentets magt, uden dem er der ikke noget demokrati. Og derfor er det også vigtigt, at vores folkevalgte politikere kan gå i tryghed blandt deres medborgere, uden at blive udsat for chikane eller overfald.
Jeg har en stor tro på, at I, der sidder her, vil gå foran som gode eksempler i jeres liv.
For I har lært, at man godt kan være uenige, og samtidig respektere hinanden. 
Hvorfor nu al den snak om demokrati? Jo, for mig er demokratiet et af de vigtigste holdepunkter i vores samfund. Men demokratiet er ikke en naturlov. Det er noget, som mennesker skaber, og som vi kan miste igen. Og ønsker vi større fred i verden, er demokrati en vigtig faktor. Historien viser os, at velfungerende demokratier ikke går i krig mod hinanden.
Så hvis vi ønsker en mere fredelig verden, må vi styrke demokratiet både ude og hjemme.
Som ung, men også som ældre, kan det være en trist affære at se nyheder. For ud over væbnede konflikter præsenteres vi også for klimakrisen, befolkningsudviklingen, skattesnydere og voldsmænd.
Her er det vigtigt, at vi ikke mister modet. Og det er vigtigt at huske på, at nyhedskriterierne, som I har lært om i samfundsfag, gør at medierne viser de nyheder, der er "klik" i og seere til. Vi hører derfor sjældent om gode nyheder.
Jeg vil gøre reklame for hjemmesiden "Verdens bedste nyheder", som også kommer som papiravis en gang om året. Her er der nemlig fokus på alle de fantastiske ting, der OGSÅ sker i verden.
Vidste I for eksempel, 
  • At antallet af børn, der inficeres med HIV globalt, er halveret på bare 10 år?
  • At mængden af teenagemødre i Indien er faldet med to tredjedele på blot en generation?
  • At over 90 % af verdens befolkning nu har adgang til strøm?
  • Hvert 10. sekund er der et liv, der reddes med en vaccination

Så der sker rigtig mange gode, positive ting hver dag. Og det skal I også huske. Det hjælper at kæmpe for forbedringer.
Men der er store udfordringer, som vi skal møde og løse. Det stiller store krav til os alle, men særligt til den unge generation. Men jeg har tillid til jeres generation. I har allerede fået en masse gode kompetencer de sidste tre år, og jeg ved, at mange af jer vil videreuddanne jer, så I i fremtiden kan løse både klimakrisen og udenrigspolitiske kriser. Og hvis I vælger at læse psykologi, kan I måske også løse ægteskabelige kriser.
Nu har jeg talt en del om demokratiet, om hvor vigtigt det er, og at jeg håber, at I vil gøre jeres til at støtte op omkring det. Jeg har også talt om, at I ikke må miste håbet, for det går fremad på mange områder.
En sidste ting, som jeg vil adressere i min tale til jer i dag, er fællesskabets betydning. På Tornbjerg Gymnasium gør vi meget ud af fællesskabet. Vi lærer i fællesskab, og derfor er vores motto ”Faglighed i fællesskab”.
En gammel læresætning lyder "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget". 
Det håber jeg, at I vil tage med jer. For styrken i fællesskabet gælder både når vi skal have løst nationale og globale problemstillinger, men det gælder også, når den lokale butik skal overleve, når der skal vælges forældre til skolebestyrelsen og når det lokale fodbold- eller håndboldhold har brug for frivillige trænere og hjælpere. 
Husk på hvad fællesskaber kan, husk at være noget for andre. Lav frivilligt arbejde. Ikke fordi det ser godt ud på dit cv. Men fordi det føles godt. Fordi det giver mening. Du bliver mere lykkelig, og du vokser, når du er noget for andre. 
Demokrati og fællesskab har det til fælles, at de kun eksisterer hvis vi insisterer på det. 
Mange af jer vil nu holde et sabbatår. Eller to. Eller tre. Og selv om skiftende regeringer gerne vil have jer hurtigt videre, kan jeg godt forstå jeres ønske. Og der er ikke noget galt med sabbatår, men jeg håber, at I vil bruge tiden fornuftigt.

Filosoffen Seneca skrev i år 49 følgende:
”Det er ikke, at vi har kort tid at leve i, men vi spilder meget af den.
Livet er langt nok, og det er blevet os givet i generøse mængder, så vi kan opnå de største ting, hvis vi investerer det hele godt.
Men når livet spildes gennem blød og ubekymret livsstil, og når det er brugt uden nogen værdig stræben, kommer døden til sidst, og vi indser, at det liv, vi ikke bemærkede undervejs, er passeret forbi."
Man skulle jo tro, at Seneca kunne se 2.000 år frem i tiden og vide, at vi er mange, der bruger alt for mange, fuldstændigt ligegyldige timer på vores telefoner.
Så brug tiden fornuftigt. Brug din tid på sociale mennesker frem for sociale medier. 
Kære studenter. Gå ud i verden og vær noget for andre. Giv mere end du tar. Brug din tid fornuftigt og vid, at du er den, der er bedst til at være dig. 
Og husk at komme til tiden, gøre dit bedste og opføre dig ordentligt :-) 
Hermed dimitterer jeg årgang 2024 fra Tornbjerg Gymnasium. TILLYKKE!

Kilde

Kilde

Manuskript tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags