Kære gæster, kære arrangører, kære frivillige
Tak fordi I er kommet til årets Folkemøde på Bornholm. Vi har glædet os til at fejre demokratiet og fællesskabet sammen med jer, og vi har glædet os til at vise jer det Bornholm, vi er så stolte af.
Man kan vidst godt sige, at Folkemødet har udviklet sig siden 10.000 mennesker deltog i lidt over 250 events i 2011. Begge tal er tidoblet i dag.
De næste 3 dage er fyldt med spændende debatter, indlæg, foredrag, møder, musik og mennesker.
Tak fordi I støtter op om fællesskabet og fejringen af demokratiet. Vedligeholdelsen af demokratiet kan man næsten sige.
For vi skal huske at passe og pleje vores demokrati, særligt i denne tid, hvor demokratiet og friheden er under pres i lande ikke langt fra Danmark.
Vi har mærket det lidt ekstra her på Bornholm, her, længst mod øst, hvor Rusland ligger tættere på end Ringkøbing. Det er lidt skræmmende, at krigen i Ukraine nærmest er blevet en naturlig del af vores hverdag.
Det er ikke kun krig og konflikt, der presser demokratiet og friheden. Det er også når magten samles, og når vi glemmer at inddrage og lytte. Når borgerne får følelsen af, at de ikke kan gøre noget og beslutningerne bliver taget hen over hovedet på dem.
Derfor glæder det mig ekstra meget, at vi i Danmark faktisk er ret gode til at inddrage borgerne. Selv om vi i kommunerne er pressede på driften, så er vi opmærksomme på vigtigheden i borgerinddragelse, og vi prioriterer det. Det giver et bedre samfund og et større fællesskab.
Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at Bornholm lige om lidt skal lægge land til verdens første energiø. De fleste bornholmere synes det er godt for klimaet, den grønne omstilling og for Bornholms udvikling. Det kan tiltrække arbejds- og uddannelsespladser til Bornholm, og vi har muligheden for at blive en bæredygtig ø – både energimæssigt og økonomisk.
Men der er naturligvis også kritikere af så stort et projekt. Dem skal vi også inddrage og lytte til, og det gjorde vi blandt andet i sidste uge, da vi på Bornholm havde besøg af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.
Medlemmer af bornholmske borgerforeninger fik muligheden for at fremføre deres synspunkter overfor udvalgsmedlemmerne fra Folketinget.
Bagefter fremlagde to af vores unge fra Bornholms Ungeråd deres perspektiver på Energiø Bornholm, fremtidens energi og den grønne omstilling. Det var konstruktivt og velovervejet.
Lige i det øjeblik sad jeg og tænkte: Det der demokrati… Det virker altså!
Tænk at man som ung det ene øjeblik kan melde sig til et ungeråd, og det næste øjeblik sidde og tale med de mennesker, der sidder i Folketinget og træffer store og vigtige beslutninger om vores samfund.
Vi har altså en forpligtelse med vores demokrati. Udover at inddrage borgerne – også dem, vi er uenige med - har vi også en forpligtelse til at skabe rammerne for udvikling af demokratiet, uanset om det er ungeråd eller borgerforeninger.
Og når vi så står her med vores ytringsfrihed, så er det vigtigt at vi overvejer, hvordan vi bruger den. Vil vi benytte den eller vil vi udnytte den?
Vil vi bygge broer, eller vil vi grave grøfter?
Vi har også en forpligtelse overfor fællesskabet; når vi står alene, eller vi indser, at flertallet vil noget andet, skal vi så fortsat bruge energi på at modarbejde? Eller skal vi tage den konstruktive kasket på og bidrage til fællesskabet?
Jeg tror vi kommer længst, når vi udviser respekt for vores medmennesker. Når vi holder samtalerne og debatterne i en god tone, og vi alle medvirker til at skabe en platform eller et miljø, hvor alle tør og alle får lyst til at sige sin mening.
Måske er det den stille dreng i klassen, der sidder med guldkornene. Han skal være helt tryg ved at fortælle dem højt. Det kan vi alle sammen hjælpe med.
De næste tre dage er perfekte rammer for demokratiet.
Vi har alle muligheder for at bygge broer, møde nye venner, debattere, og udvikle og vedligeholde vores demokrati.
God fornøjelse på Folkemødet.