Skip to content

Johanne Schmidt-Nielsens 1. maj-tale

Martin Bubandt

Om

Taler

Johanne Schmidt-Nielsen
Politisk ordfører for Enhedslisten

Dato

Sted

Fælledparken

Tale

Der er en musiker, der hedder Natasja, som har skrevet en sang, hvor hun spørger: Hey Danmark - hvad sker der for dig? Og det er sådan set et ret godt spørgsmål. 
Hvad er det, der sker, når dem der knokler for at få det her samfund til at hænge sammen ikke kan få en ordentlig løn? Hvad er det der sker, når kvinder tjener 18 procent mindre end mænd i et land, hvor alle går rundt og siger, at vi har ligestilling?
Økonomisk ansvarlighed 
For tiden bliver der talt vældig meget om økonomisk ansvarlighed. 
Regeringen har f.eks. være ude og advare sosu-assistenterne, pædagogerne, pædagogmedhjælperne, sygeplejerskerne og jordmødrene mod at kræve for meget i løn. For ifølge Anders Fogh så kan økonomien ikke holde til det. Mage til sludder skal man lede rigtig længe efter.
Manden har lige lavet skattelettelser for ti milliarder kroner til dem der tjener mest i forvejen! Og ifølge Fogh er dét vældig ansvarligt - for det skaber dynamik. Men når det så kommer til dem der tjener mindst - så skal man pludselig passe på med overophedningen.
De velfærdsarbejdere som lige nu er i konflikt - de offentligt ansatte der kæmper for en ordentligt løn - er tusind gange mere ansvarlige end Anders Fogh og hans venner på højrefløjen.
De offentligt ansatte har stillet krav om nogle helt rimelige lønstigninger. Jeg har aldrig forstået logikken bag, at de mennesker, der passer vores børn, der passer vores syge og som passer vores gamle - er dem der får den absolut dårligste løn. Ærlig talt: Det er simpelthen uforskammet.
Arbejdskraft til den offentlige sektor

Derudover er det faktisk temmelig besynderligt, at regeringen ikke kan forstå, at den eneste måde vi kan tiltrække arbejdskraft til den offentlige sektor - det er ved at sikre ordentlige forhold for de ansatte. Jeg synes sådan set ikke, det er så underligt, at det er svært at få folk til at arbejde på plejehjemmene, hvis de kan gå over på den anden side af gaden og arbejde ufaglært på en fabrik - og få en væsentlig højere løn.
Og derfor er den konflikt der er i gang lige nu drønansvarlig. Lige nu er det de lavestlønnede offentligt ansatte, der tager ansvar for det her samfund. For de ved godt, at den eneste måde vi sikrer, at vi fortsat har et velfærdssamfund i fremtiden (hvor man kan komme gratis på sygehuset og få en ordentlig behandling og hvor der er pædagoger nok til børnehaverne) det er ved at sikre, at velfærdsarbejderne har ordentlige forhold.
Så til jer der strejker: Tak fordi I tager ansvar for velfærden.
Og til dig Anders Fogh: Det er ikke bare uforskammet, det er simpelthen ualmindeligt dumt, at du ikke er villig til at afsætte de midler der er brug for, for at vi kan sikre ordentlige forhold i den offentlige sektor.
Opbakning til de strejkende

De strejkende har bevist, og de kan og vil gennemføre en effektiv og aktiv strejke - og samtidig tage alle de menneskelige hensyn, som er nødvendige.
Der er ikke nogen tvivl om, at regeringen vil elske at stoppe strejkerne med et regeringsindgreb. Indtil videre tør de ikke, fordi en kæmpe del af befolkningen støtter de strejkendes krav. Så hvis man vil have regeringen til at holde fingrene væk, er det helt nødvendigt, at der bliver ved med at være opbakning. Og at den opbakning er synlig.
Derfor vil jeg opfordre alle jer, der ikke er i strejke, til at cykle forbi de strejkende med kaffe eller champagne eller hvad I nu synes er bedst. Til at arrangere forældre-demonstrationer der viser jeres opbakning. Eller finde på noget helt tredje, der kan gøre det klokkeklart for regeringen, at vi er rigtig, rigtig mange, der bliver edderspændt rasende, hvis regeringen finder på at bryde ind i konflikten.
Mere i løn og flere hænder er en forudsætning for fremtidens velfærd - derfor gælder strejkerne os alle sammen. Hvad enten vi er offentligt eller privat ansatte. Er brugere eller pårørende. Gamle eller unge. Arbejdsløse eller studerende. Uanset hvad pokker vi er, er den her konflikt fuldstændig afgørende.
Så derfor: støt de strejkende så de kan se og mærke, at de ikke er alene - men at de har befolkningen bag sig. I Enhedslisten fører vi lige nu en kampagne der hedder: "Forkæl de strejkende - de fortjener det". Og det gør de! De offentligt ansatte der strejker, de fortjener at blive forkælet.
Ligeløn

Men den her konflikt den handler ikke bare om løn. Og den handler ikke bare om at sikre et ordentligt velfærdssamfund. Den handler også om ligeløn.
I 1976 vedtog man i Folketinget en lov om lige løn mellem mænd og kvinder. I dag - over 30 år senere - tjener kvinder stadig i gennemsnit 18 procent mindre end mænd. Og det går oven i købet den forkerte vej! Lønforskellen er steget siden 2001 hvor Pia Kjærsgaard og Anders Fogh og Bendt Bendtsen trådte til.
FOA's slogan siger det helt klart: Det er på tide, at vi får mandeløn til kvindefag.
Og det er fint nok med en ligelønskommission. Men vi kan kun bruge den til noget, hvis der følger penge med. Og her og nu er det meget simpelt og ligetil hvad der er brug for: Der er brug for reelle lønstigninger, der kan mærkes. Der er brug for kroner og ører i lønposen.
Det er hyklerisk, at vi har en regering, der kun kan finde ud af at tale om ligestilling, når det handler om indvandrere og tørklæder. Til dig, Karen Jespersen - du kalder dig ligestillingsminister! Hvis du virkelig var interesseret i ligestilling i det her samfund, så gik du i spidsen for at udrydde lønforskellen mellem mænd og kvinder. Så stod du nede på Slotspladsen blandt de strejkende - i stedet for at gemme dig på dit kontor. Så gik du forrest i kampen for, at de offentligt ansattes fik opfyldt deres krav. Det er offensiv ligestillingspolitik - der kan mærkes.
Før og under valgkampen 
Før og under valgkampen, var der ingen grænser for alle de løfter om bedre løn der fløj om ørene på os. Et flertal uden om regeringen - nemlig Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten - var enige om, at der var behov for en ekstra pose penge på 5 milliarder kroner. Nu er det tid til at der kommer handling bag ordene!
Det er Folketinget, der har sat rammerne for hvor mange penge, der er at give af. 
Det er Finansministeren der har dikteret lønrammen på 12,8 procent. Og det er et flertal i Folketinget, der kan sørge for, at der bliver afsat flere penge. Nøglen til at løse den her konflikt ved at sørge for ordentlige lønstigninger, den ligger på Christiansborg.
Og derfor har FOA og Sundhedskartellet fuldstændig ret, når de siger:
Helle, Pia og Villy - indfri løfterne I gav under valgkampen, så de offentligt ansatte kan få indfriet deres krav.
For der skal ikke være ét sekunds tvivl om, at... 
Der ER råd til ordentlig løn til de offentligt ansatte. 
Der ER råd til ordentligt velfærd. 
Og der ER råd til ligeløn.
Hav en rigtig god første maj.

Kilde

Ophavsret

Tags