Skip to content

Lizette Risgaards 1. maj-tale

Leif Jørgensen

Om

Taler

Lizette Risgaard
Formand for FH

Dato

Sted

Metalskolen Jørlunde

Omstændigheder

På grund af coronakrisen var det traditionelle 1. maj-arrangement i Fælledparken aflyst, og talen blev derfor sendt på bl.a. FH's hjemmeside.

Optagelse

Tale

Kære venner,
Så blev det igen vores allesammens kampdag – 1. maj. 
Og jeg ville ønske jeg ku’ sige: Hvor ser I godt ud! ☺ 
Men for andet år i træk tvinger coronaen os til at markere 1. maj på afstand. 
Jeg kunne godt stå her og synge en lang sang om hvad corona har betydet, men jeg vil hellere springe til det vigtigste. Nemlig at sige at jeg er mega stolt af den indsats som I har leveret. 
Det kan godt være, at man siger, at Danmark har været lukket med. Men sandheden er jo, at de fleste af jer faktisk gik på arbejde. I trodsede smitterisiko og udfordringer – også da det så allermest sort ud.
I gik på arbejde og var åbne – for nye måder at gøre tingene på. 
Andre mistede deres arbejde, men også I var åbne – for at søge nye veje for at finde nyt job. 
I har – alle sammen – arbejdet for at få Danmark godt gennem krisen. 
Og vi er kommet godt igennem – bedre end de fleste. Det skyldes ikke mindst jer og jeres indsats. En fælles indsats.


Dét fællesskab… dén åbenhed og vilje til at gøre ting på nye måder… det er også er dét, der skal få os igennem den næste store udfordring: Den grønne omstilling.
Kampen for klimaet vil nemlig kræve forandringer for os alle. Uanset om du er lønmodtager eller virksomhedsejer.
1. maj handler om solidaritet. Men solidaritet – det er altså også noget, vi skal ha’ med vores børn og vores børnebørn. Dem skal vi efterlade en grøn klode til, som man kan ånde og leve på. 
Det er ikke noget, vi kan gå udenom eller springe over. Vejen til fremtiden går igennem den grønne omstilling – og den vej skal vi gå.
Vi har før vist, at vi kan overkomme store udfordringer.
Vi har vist, at vi kan udvikle nye løsninger.

Og vi har vist, at vi gør det bedst ved at stå sammen.  
Hvis man ser på den ophedede debat om klimakrisen, kan man godt frygte lidt for fællesskabet. At dem, der vil gå meget langt for klimaet – og dem, som frygter at stå alene tilbage med regningen – truer med at rive Danmark midt over.
Det må ikke ske.
Vi kommer kun i mål med vores ambitiøse klimamålsætninger, hvis alle føler sig trygge nok til at gribe de nye grønne muligheder. Hvad enten det betyder, at man må lære nyt, fordi jobbet ændrer sig, eller man måske helt må skifte job.
Og vi kommer kun i mål – hvis dem, der risikerer at komme i klemme – føler sig trygge ved, at de får hjælp til at komme godt videre. 
For som jeg plejer at sige: Trygge mennesker tør, men utrygge mennesker tøver. 


Derfor skal omstillingen heller ikke bare være grøn, den skal også være retfærdig. 
Vi skal ikke ha’ gule veste marcherende i gaderne, som vi så det i Paris. 
Klimaforbedringer og tryghed skal gå hånd i hånd. 
Man skal simpelthen ikke frygte at gå fra hus og hjem, hvis man mister jobbet. Det kræver ordentlige dagpenge. Men dagpengene er gradvist blevet forringet i løbet af de sidste mange år.  
Derfor har en samlet FH-fagbevægelse foreslået at stoppe udhulingen af vores dagpenge og give mulighed for forhøjede dagpenge i de første tre måneder af en ledighedsperiode. Det SKAL politikerne ta’ hånd om. 
En anden ting som omstillingen kræver, er uddannelse. 
Omstillingen kommer til at kræve tusindvis af medarbejdere med nye, grønne kompetencer – dygtige lønmodtagere, som med kloge hænder skal gøre vores samfund grønnere.
– For de mange nye vindmøller og varmepumper installerer jo ikke sig selv.
Derfor er det også nu – og ikke i morgen – at vi skal i gang med at genopfinde den måde, vi uddanner os på. Så vi får alle med ind på fremtidens arbejdsmarked. 


Vi kan lave nok så mange fine klimaplaner. Men hvis vi ikke har de medarbejdere, som det kræver at føre dem ud i livet – ja, undskyld mig, men så er vi altså lige vidt.
Under coronakrisen har lønmodtagerne har vist, at vi er ansvarlige. At vi kan finde nye løsninger til gavn for hele fællesskabet. 
Men, det kan vi kun fordi vi har stærk faglig organisering. 
Derfor er det også enormt vigtigt at vi… ikke bare her på 1. maj… men hele året… husker os selv og hinanden på vigtigheden af at stå i fagforening. Vi har alle et ansvar for, at vores bevægelse – vores faglige fællesskab – bliver ved med at vokse sig stærkere. 
Vi har vist vejen. Vist, at vi har den rigtige opskrift. 
Lad os vise vejen ind i en grøn og tryg fremtid for hele Danmark.
Rigtig god 1. maj til jer alle sammen!

Kilde

Kilde

fho.dk

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags