Skip to content

Marcus Mossalski Nielsens tale på Ungdommens Folkemøde

Renato Manzionna

Om

Taler

Marcus Mossalski Nielsen
Ejer og stifter af Gambling Rehab

Dato

Sted

Ølkassen, Ungdommens Folkemøde, Valbyparken

Tale

Jeg vil gerne starte med at tage jer tilbage til en helt almindelig morgen i min gymnasietid. Matematiktimen var i gang, men min opmærksomhed var langt væk. Min computer var min port til en verden af hvidrussisk bordtennis og filippinsk basketball – en verden af hurtige gevinster og spænding. Det, der begyndte som en leg, blev snart til en besættelse, der tog kontrol over mit liv.
Senere besluttede jeg mig for at søge hjælp og begyndte i behandling for min ludomani. Det var en udfordring, men gennem støttegrupper og professionel rådgivning fandt jeg styrken til at bryde fri fra afhængighedens lænker. Jeg lærte, at vejen tilbage ikke var at kæmpe alene, men at indrømme behovet for hjælp og stå sammen med andre i kampen mod ludomani. I dag er jeg spilfri på dag nummer 1679.
Men der er en større kamp, der venter os som samfund. En kamp mod de spilreklamer, der spreder sig som ild i tørt græs. Disse reklamer, der maler et billede af gambling som en let vej til rigdom og underholdning, påvirker os dybt, især OS unge. De skaber en farlig kultur, hvor konsekvenserne af gambling ignoreres, og hvor afhængighed bliver en tragisk realitet for alt for mange. Spilreklamerne skubber ganske enkelt til en normalisering og romantisering af gambling. 
En rapport fra sidste år lavet af Rambøll fastslår, at næsten en halv million danskere lider af spilafhængighed i varierende grad. Dette tal er fordoblet på bare fem år. Det er en alarmklokke, der ikke kan ignoreres. Tiden er inde til at tage et kollektivt standpunkt.
Vi har tidligere vist, at vi kan handle i fællesskab for at beskytte vores sundhed og velfærd. I 2001 valgte vi at forbyde tobaksreklamer i Danmark. Hvorfor skulle vi ikke gøre det samme med spilreklamer? For nylig, under en Superligakamp mellem FCK og OB, blev jeg chokeret over at tælle hele 19 spilreklamer KUN i pausen. Dette er en indikation af den overvældende reklamebyrde, som vores unge bliver eksponeret for dagligt. 
Lad os kræve gennemsigtighed, ansvarlighed og etiske standarder fra de mennesker, der har en betydelig indflydelse på vores unge. Her taler jeg blandt andet om de mange influencer som modtager hundredetusindevis af kroner for at promovere gambling. 
Vi kan ikke lade denne udvikling passere - uden at reagere. Det er vores pligt som samfund at beskytte vores unge mod denne form for manipulation og udnyttelse. Vi kan ikke tillade, at vores ungdom bliver ofre for en profitdrevet kultur, der udnytter deres sårbarhed og nysgerrighed.
Det er vigtigere end nogensinde før, at vi tager et opgør med den aggressive spilbranche. Inden der er flere der lider samme skæbne som jeg gjorde. Vi har ALT PÅ SPIL.

Kilde

Kilde

Manuskript tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags