Skip to content

Mette Marie Ydes 8. marts-tale

Om

Taler

Mette Marie Yde
Direktør for Danner

Dato

Sted

Danner, Nansensgade 1, København

Tale

Det farligste tidspunkt for en kvinde, det er, når hun forsøger at forlade sin voldelige partner.
Det vidste Laura [[fra Danners Red Min Søster udstilling]], da hun forsøgte at forlade sin voldelige mand. De havde to børn sammen. Det udviklede sig over tid. Han lavede skemaer for al hendes tid. Hun havde fx 45 minutter til at gøre stuen rent. Han ringede og ringede, mens hun var på arbejde. Han slog aldrig børnene. Men hvis de havde gjort noget, de ikke måtte, så bar han dem op ad trappen og tabte dem med vilje, så de slog sig. Da Laura sagde, at hun ville skilles, accepterede han det ikke. Han truede med at tage sit eget liv. Fra hun sagde det første gang, tog det to år, før hun kom fri.
”Jeg var bange for, at han ville slå mig ihjel, hvis jeg gik,” har Laura fortalt.
Laura er ikke alene.
Mange voldsudsatte kvinder ved godt instinktivt, at det kan være farligt for dem at forlade deres voldelige mand.
I Danner møder vi hver uge voldsudsatte kvinder, der er gået – men med livet som indsats. Dansk og international forskning viser det også: For nogle mænd, der udøver vold mod deres kvinder, er ønsket om at eje hende så stort, at det overskygger alt andet.
De voldsudsatte kvinder, som vi møder i Danner, er bange for deres partner. Bange for, hvad han kan finde på. Bange for, hvad der kan ske med børnene.
Nogle kvinder er så bange for deres partner, at de ikke tør flytte på krisecenter.
Men den frygt skal intet menneske stå med alene.
I dag Lancerer Danner kampagnen STOP vold mod kvinder.
Det er jo ikke et nyt budskab, vi går ud med i dag. Tilbage i 1979, da kvindebevægelsen besatte Dannerhuset, gik de også på gaden for at stoppe vold mod kvinder.
”Det private er politisk” råbte de.
Der er sket meget siden 1979:
Vi har som samfund forstået, at partnerdrab og vold hænger sammen. At et kvindedrab kan være kulminationen på årevis af psykisk partnervold. Mange af vores politikere har forstået, at vold mod kvinder er et ligestillingsproblem.
Men én ting har ikke rykket sig, siden kvindebevægelsen gik på gaden i 1979:
Tusindvis af kvinder lever stadig i frygt for deres eget liv.
Kvinder bliver hvert år dræbt af deres partner. I en tredjedel af sagerne sker det, fordi kvinden ønskede at gå.
Det er rystende, at vi stadig er nødt til at sige det højt. Men her på kvindernes internationale kampdag, føler jeg mig nødt til at gentage:
Ingen i Danmark skal føle, at de ejer et andet menneske. Ingen i Danmark skal være bange for sin partner. Ingen skal frygte for sit liv – særligt ikke i sit eget hjem.

Hvis der er politisk vilje til det. Hvis vi som samfund tør blande os. Så kan vi redde rigtigt mange kvinder fra at blive ødelagt af en voldelig mand.
Derfor går Danner i dag igen ud med budskabet om, at vi skal stoppe vold mod kvinder.
Den seneste forskningsundersøgelse viste, at 118.000 kvinder er udsat for psykisk og / eller fysisk vold. En del af dem har været udsat for livstruende vold.
Vi skal hjælpe kvinderne, før det er for sent. Vi skal hjælpe kvinder som Laura og kvinder som Mathilde, før de frygter for deres liv. Vi skal hjælpe dem, før de får et alvorligt og varigt traume. Vi skal hjælpe før deres børn tager skade af at overvære vold mod deres mor. Før de er nødt til at flygte på krisecenter. 
Derfor mener vi i Danner, at alle voldsudsatte skal have ret til ambulant hjælp, så de kan komme sikkert ud af volden. Laura kom ud af volden efter et ophold på Danners krisecenter. Mathilde fik ambulant hjælp til at komme videre.
Men Danner og andre organisationer kan ikke gøre alene – vi er nødt til at have myndighederne med. Når frontpersoner får mistanke om, at en kvinde er udsat for vold, så skal de reagere. Vi er nødt til at have lovgivningen med, så voldsfaglig hjælp er en rettighed for alle i hele landet. Dit postnummer skal ikke afgøre, om du kan få hjælp.
Som samfund skal vi sende et signal om, at vi ikke acceptere vold mod kvinder. Det skal være tydeligt for enhver, at man kan få hjælp, hvis man er bange for sin partner. Hvis man er udsat for vold. 
Jeg vil gerne sige tak til alle jer, der er kommet i dag.
At vi står så mange her i dag, er et stærkt signal om, at der er hjælp at hente for kvinder, der er udsat for vold.
Her til sidst synger vi sangen ’Du er ikke alene’, som I alle har fået uddelt.
Tusind tak til Mads Mundt, der spiller for.

Kilde

Kilde

Manuskript modtaget fra taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags