Tikilluakulooritsi
Inuiattut ullorsiornitsinni pilluangaaritsi. Tillykke med den grønlandske nationaldag.
Den 21. juni 1985 var den første dag vi har fejret nationaldagen, siden er det blevet en glædens dag, den dag hvor vi mødes på tværs og fejrer hinanden.
På vej herind så jeg det grønlandske flag Erfalasorput og blev helt varm om hjertet. Når jeg ser flaget i Danmark på en officiel flagstang føler jeg stolthed og en anerkendelse. Og ikke mindst glæde.
Det at blive anerkendt, respekteret og fandt værdig kan nogle gange være en ukendt følelse for os, som kommer fra Grønland. At komme til Danmark fra Grønland, at føle sig fremmed, at føle sig usynlig, ukendt, folk bruger mange ord, snakker hurtigt, snakker i munden på hinanden, det larmer, alt skal foregå til tiden. Nu snakker de igen. Sådan en dag som i dag, hvor vi mødes, kan vi slappe lidt mere af, smile og grine lidt mere. At synge langsomt på sit eget sprog – sit modersmål – er lykken.
Her i Det Grønlandske Hus i Aarhus, hvor vi skal yde råd og vejledning for alle med grønlandsk baggrund, at være medskaber af et grønlandsk miljø i region Midtjylland, vi skal bygge bro i mødet mellem Grønland og Danmark. Vi er talerør for alle med grønlandsk baggrund som har brug for det. Når man som grønlænder møder det danske system kan det virke uoverskueligt, især hvis det foregår på sit andet eller tredje sprog. Tolkning og bisidning er en essentiel opgave vi udfører. Jeg er glad for at vi har bygget et solidt tolkekorps op, så vi kan hjælpe flere mennesker i mødet med det danske system. Så kommunikationen løber lidt mere smidigt og forståelsen er den samme på begge sider. Vi er henrykte over at der også i de danske medier og politisk er mere fokus på hvor vigtigt tolkning er for alle med grønlandsk baggrund. Der er stadig lang vej, for vi møder desværre mennesker, som stadig ikke får deres rettigheder mødt ift. tolkning i mødet med det offentlige. Det er lovpligtigt at systemet sørger for tolkning i mødet med kommunen, med myndigheder og med sundhedsvæsenet.
Vi har styrket vores samarbejde med Foreningen Grønlandske Børn i vores projekt, Familieværkstedet. I samme projekt indledt et nyt samarbejde med Center for ADHD og TUBA. Her skal vi arbejde på at stoppe transgenerationelle traumer med terapi og mindske antallet af anbragte børn ved at højne forældrekompetenceevnen. En støtte og hjælp til familier for at sikre en tryg opvækst for børn. Projektet løber frem til slutningen af 2024.
Vi har indledt et nyt samarbejde med MAPI, meeqqat angajoqqaallu Peqqissutsimikkut Ikinngutaat, som arbejder for bedre vilkår for sundhed for børn og forældre, vi glæder os til at kunne støtte og hjælpe hinanden - hjælpe familie i svære situationer og i livskrise.
Vi har indledt et nyt samarbejde med MAPI, meeqqat angajoqqaallu Peqqissutsimikkut Ikinngutaat, som arbejder for bedre vilkår for sundhed for børn og forældre, vi glæder os til at kunne støtte og hjælpe hinanden - hjælpe familie i svære situationer og i livskrise.
Vi er glade for det samarbejde vi har indgået med Institut for Menneskerettigheder og Avalak Aarhus om en trivselsundersøgelse for grønlandske studerende i Danmark. Der udkommer en rapport i løbet af sommeren. Hold øje med den, for den bliver en vigtig rapport, som vi vil henvise til en hel del gange i fremtiden.
Vi er glade for at der er indgået en alliance for foreninger med fokus på en handleplan i Aarhus Kommune mod etnisk diskrimination. Desværre oplever vi flere mennesker med grønlandsk baggrund som har haft diskrimination tæt inde på livet. Den sag støtter vi helhjertet. Her er Avalak Aarhus også med i alliancen.
Vi har styrket vores samarbejde med Aarhus Kommune endnu mere ved at gå ind i M-ACT, som er et projekt som sikrer støtte og hjælp til mennesker med grønlandsk baggrund i en svær og udsat position. Her samarbejder vi også styrket med Reden Aarhus og med Naapiffik. Dette projekt afsluttes i december 2024.
Vi er indgået i partnerskabet En vej ud af hjemløshed, som Aarhus Kommune har etableret. Vi er stolte og beæret over at vi bliver vært for det første møde i partnerskabet som tæller mange aktører i Aarhus Kommune.
Vi er indgået et partnerskab med Viborg Røde Kors og De Frivilliges Hus til gavn for mange i Viborg med grønlandsk baggrund, så der tilbydes en netværkscafé for alle med grønlandsk baggrund hver torsdag fra august af.
Vi er indgået et partnerskab med Viborg Røde Kors og De Frivilliges Hus til gavn for mange i Viborg med grønlandsk baggrund, så der tilbydes en netværkscafé for alle med grønlandsk baggrund hver torsdag fra august af.
Vi har indgået et samarbejde med organisationen Social Sundhed, som har frivillige med sundhedsfaglig baggrund der ledsager mennesker i udsatte positioner ind i sundhedssystemet. Vi skal undervise deres frivillige om grønlandsk kultur, så de kan ledsage alle med grønlandsk baggrund på en værdig og respektfuld måde.
Spiralkampagnen er et sort og mørkt kapitel i relationen mellem Grønland og Danmark. Vi er skuffede over at der ikke tilbydes psykologhjælp for de kvinder der har været ofre for den kyniske håndtering af befolkningstilvæksten. Kom forbi og få en snak, hvis du kæmper med følgerne.
Vi ser at flere vil få brug for støtte og hjælp i familiesager, i at der bliver brug for mere tolkning at få hjælp til at møde sundhedssystemet. Vi ønsker mere lighed i sundhed. Vi kan ikke gøre det alene, vi kan kun gøre det sammen med andre.
Vi vil gerne starte vores besøgstjeneste op igen. Hvis du vil være besøgsven eller hvis du har brug for at få besøg af en ven, som har grønlandsk baggrund, en man kan spejle sig i og en man kan grine sammen med på eget sprog, så kontakt os. Når man er i sygdom eller har det svært er det rart at kunne være tryg i selskab med en man kan spejle sig i.
Sammen med de andre grønlandske huse og Fællesforeningen Inuit har vi skrevet til Kirkeministeren her i Danmark. Vi ønsker flere præster med grønlandsk baggrund. Vi vil gerne have gudstjenester på grønlandsk, begravelser på grønlandsk, bryllupper og dåb på grønlandsk.
Vi i Det Grønlandske Hus Aarhus arbejder hen imod at blive et videnscenter Grønland i Danmark. Vi vil gerne samle data og viden og formidle om grønlandsk kultur. For vi ved at alt for mange i Danmark intet kender til Grønland eller grønlandsk kultur. Vi er henrykte over at historiekanon nu siger at Rigsfællesskabet skal på skoleskemaet. Det arbejder vi hver dag med at undervise om til folkeskole, efterskoler, gymnasier, journalister, forskere, undervisere. Vi er henrykte over at bl.a. skal samarbejde med Mercantec i Viborg hvor vi skal undervise og mobilisere deres elever og lærere.
Tak til Jesper Kjeldsen. Aarhus Kommune for en samarbejdsaftale så vi kan tolke, hjælpe ift. beskæftigelsesindsatsen, mentorordning, lave en god skoletjeneste og for at vi kan leje et så dejligt hus og denne dejlige sal.
Jeg er så glad for at kigge på alle jeres ansigter og se jeres smil – bliv ved med det.
Jeg vil også takke alle medarbejderne for at få denne dag i hus og med alle forberedelserne. Det er hårdt, men det er en dejlig følelse når vi står her nu – endnu mere i aften.
Tusind tusind tak til alle de frivillige der kommer i dag og giver en kæmpe indsats, uden jer havde vi ikke kunne gøre det.
Til sidst vil jeg bare sig hav en god dag og velbekomme til frokosten.
Til sidst vil jeg bare sig hav en god dag og velbekomme til frokosten.
Pilluakulooritsi ullorsiorluangaaritsi!