Skip to content

Brug ordet

Foto: Nis Vraasø
Brug ordet. En praktisk forløbsbog om taler er et samarbejde mellem Dansklærerforeningens Forlag og Danske taler. Bogen er skrevet af Danske talers Sofie Vestergaard Kristiansen og Nis Vraasø.

Målgruppe

Brug ordet henvender sig navnlig til danskklasser på ungdomsuddannelserne, som gerne vil arbejde med argumentation, retorik og mundtlighed – og samtidig prøve kræfter med den ældgamle demokratiske disciplin: at holde en tale foran et publikum om noget, der bør forandres her i verden.

Brug ordet er en del af Dansklærerforeningens forløbsbøger og tilbyder et færdigstrikket forløb med både teoritekster, praktiske øvelser og en antologidel med masser af eksempler på vellykkede taler. Bogen har også et digitalt ekstramateriale med både modulplaner, skriftlige opgaver, nedslag i læreplanerne og links til masser af videoer og øvelser. 

Didaktisk tilgang

Brug ordet tager udgangspunkt i retorikkens mesterlære. Derfor er den rig på eksempler på yngre talere, som eleverne forhåbentlig kan spejle sig i. Det har været vores mål at gøre bogen så praktisk som muligt, da arbejdet med at skrive og holde taler i høj grad er en praktisk disciplin. 

Ekstramateriale – video af talerne 

Herunder kan du finde video af alle de taler, der findes i bogens antologidel.

Katarina Skøtt Jensen 

var gymnasieelev – og arbejdede i hjemmeplejen – i 2022, da hun holdt denne tale på Skamlingsbankens historiske talerstol ved Kolding til Talefest 2022. Her samledes 20 unge talere fra gymnasier og HF i Kolding for at bruge ordet til dialog og medborgerskab.


Hver gang jeg træder ud på den anden side af døren, for at køre videre til den næste borger, rammer skyldfølelsen. Skylden fra at svigte en borger, som faktisk bare ønsker lidt hjælp og tålmodighed.
Olivia Kubasiak Kløvedal Reich

var 23 år gammel, læste statskundskab og var medlem af Den Grønne Studenterbevægelse, da hun holdt denne tale i marts 2019 op til et folketingsvalg i forbindelse med den såkaldte “Klimapåmindelse”. Det var en begivenhed arrangeret af klimaaktivister fra hele landet. Hver torsdag, frem til valget, mødtes klimaaktivister til demonstration i Rigsdagsgården foran Christiansborg for at gøre politikerne opmærksomme på hensynet til klimaet.
Hvis jeg skulle vælge noget at gå op i, havde jeg valgt noget lidt hyggeligere end klimaforandringerne, måske strikning eller stepdans. Klimaforandringerne beskæftiger jeg mig med, fordi jeg er tvunget til det

Mathias Uglebjerg Vinholt

var formand for Dansk El-Forbund Ungdom, da han holdt denne tale på Højbro Plads i København den 24. maj 2022 i forbindelse med det såkaldte “lærlingeoprør”, der gjorde opmærksom på de ringe forhold på landets uddannelser.
Vinholt blev siden modtager af prisen “Årets Danske Tale”.
Kast en sten i den generelle retning af Christiansborg og du skal ramme en lommeregner med ben, der fortæller om vigtigheden af at flere bliver håndværkere

Matias Fournais-Sanchez

var gymnasieelev og holdt denne tale på Skamlingsbanken ved Kolding i maj 2023 i forbindelse med Nordisk Talefest. Her mødes unge talere fra ungdomsuddannelserne i hele Skandinavien og fremfører taler for hinanden for at styrke nordisk sammenhold, demokrati og medborgerskab.
Jeg kan ikke stoppe racisme i Danmark. Jeg kan kun gøre jer bevidste om at de her ting sker. Jeg kan kun tale. Tale om et problem som størstedelen af os enten er ubevidste om, eller aktivt ignorerer. 

Alex Dominique Kristensen Vanopslagh

er politiker. Han har siden 2019 været medlem af Folketinget og politisk leder for Liberal Alliance. Tidligere har han været landsformand for Liberal Alliances Ungdom og medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra 2017-2019. Ungdommens Folkemøde er en ærlig demokratifestival i København med bl.a. debatter og taler fra ungdomsorganisationer.
Og jeg må sige, at jeg ikke synes det tjener noget godt, at sige, vi skal være bange for fremtiden. Heller ikke når det kommer til klimaforandringerne, fordi det er alvorligt, vi skal gøre noget ved det, men vi skal ikke lade os styre af frygt.

Gymnasieelev Christian Aarslev

var gymnasieelev og holdt denne tale på Skamlingsbanken ved Kolding i maj 2023 i forbindelse med Nordisk Talefest. Her mødes unge talere fra ungdomsuddannelserne i hele Skandinavien og fremfører taler for hinanden for at styrke nordisk sammenhold, demokrati og medborgerskab.
Jeg elsker mit JEM, men ikke det danske HJEM. Når jeg siger det på den måde, så lyder jeg lidt... skør. Så lad mig lige forklare.