Skip to content
Retoriske figurer

Antitese

En antitese er en kontrast, altså en modstilling af ord og begreber, som fx lys><mørke, levende><død eller dag><nat. 

De to dele af en antitese kan optræde i samme sætning, i hver sin sætning, eller endda som en figur, der løbende vender tilbage i en tekst og danner den røde tråd, eller tekstens tema. At noget er en antitese, vises ofte ved hjælp af tegnene ><.
Et godt eksempel på brug af antiteser ses i Poul Nyrups mindetalen for sin kone Lone Dybkjær:
Vil du have glæder, må du tage sorgen med. Vi mistede begge det dyrebareste. Men vores kærlighed fandt ny næring i vores savn. Vores fællesskab blev stærkere, kærligheden blev dybere. Vi fornemmede, at livet ikke er som en lang perlekæde af lykkelige øjeblikke. Der er sorgfulde stunder imellem.
Nyrup Rasmussen bruger antiteser mindst tre gangen i teksten, når han stiller modsætningerne sorger><glæder, kærlighed><savn, og lykkelige øjeblikke><sorgfulde stunder overfor hinanden. Ved at stille følelserne op som kontraster, forstærker han sit budskab og formidler de blandede følelser, de efterladte sidder tilbage med.

Et andet eksempel kommer fra Ulrik Haagerups grundlovstale:
For splittelsesvirus spreder sig hastigt. Mellem Nord og Syd, De Rige og de fattige, Mellem de Politiske partier, Politikere og befolkning, Pressen og politikere, Nyhedsmedier og befolkning, Mellem befolkningsgrupper i hver deres ekko-kammer, og de woke og dem, der ikke aner, hvad det betyder.
Her bruger Haagerup både reelle antiteser (markeret med fed), men han opstiller nye begrebspar, som om de var antiteser (markeret med kursiv), for at understrege sin pointe om en "splittelsesvirus".