Skip to content
Retoriske figurer

Simile

En simile er en sammenligning. Similer er nemme at genkende, da selve formuleringen afgør, om noget er en simile eller ej. Led fx efter ordene "som", "ligesom" og "ligesådan". 

”Anemonerne er som sne, der dækker engen” er tydeligt en simile pga. brugen af ordet ”som”. Hvis der derimod havde stået ”Anemonerne er sne, der dækker engen” er der ikke længere tale om en simile, men en metafor.

I sin grundlovstale fra 1891 bruger politikeren Viggo Hørup to similer: 
Et Folk er som det salte Vand, et Folk er som Havet.

Næste eksempel stammer fra en tale af forfatteren Jeppe Aakjær:
Og bag min Faders Gaard der laa de skjønneste Enge, jeg har set i Landet, fyldte af Fugleliv og Bær og Blomster og Humlebier og duftende Høstakke. Disse Enge er som Grundfarven i al min Digtning.
Her sammenligner Jeppe Aakjær hans barndoms enge med grundfarven i sin digtning; ”grundfarve i digtning” er ovenikøbet også en metafor i sig selv.
I sin tale til unge om håb i en coronatid 2021 bruger Isabella Pilegaard Johansen to similer i træk:
Men jeg vil alligevel fortælle dig en ting; corona er ikke kommet for at blive. Ligesom pandemien er vi her heller ikke for evigt, men vi er her lidt endnu. Og ligesom forårsblomsterne i skoven, så er vi – ungdommen – i fuldt flor. Og både blomsterne og vi behøver sol såvel som regn for at få ordentligt rodfæste.
Her sammenlignes de unge først med pandemien og herefter med forårsblomsterne i skoven.