Skip to content
Retoriske figurer

Trikolon

En trikolon kaldes også for en tretrinsraket: Her remses tre ord eller udtryk op efter hinanden i en sætning, som i “gud, konge og fædreland”. Tallet tre skaber rytme, det gør opremsningen mindeværdig, og så har vi en tendens til at føle at tre lige er tilpas – det er hverken for få eksempler eller for mange.
H.M. Dronningen bruger for eksempel en trikolon i sin tale om coronasituationen 2020:
Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin mand.

Et andet eksempel kan findes i en tale af Alex Vanopslagh:
For hvis ikke vi tror på det personlige ansvar, vil det jo altid være andres skyld, så er det samfundets skyld, så er det fællesskabets skyld, når tingene ikke kører, og så er der kun tilbage at være vred på samfundet, finde sammen i de smålige fællesskaber og omstyrte samfundet.
Her findes der to trikoloner: “være andres skyld”, “er det samfundets skyld” og “er det fælleskabets skyld” samt “være vred på samfundet”, “finde sammen i de smålige fællesskaber” og “omstyrte samfundet”. Her spejler nøgleordene i den første trikolon nøgleordenen i den anden. På den måde sættes der lighedstegn mellem at skyde skylden på noget og blive vred, finde sammen i grupper og omstyrte samfundet.

Et tredje eksempel stammer fra UlrikHaagerups grundlovstale, hvor han fortæller:
En far til en teenagedatter – det kunne jo være mig selv - var en fredag aften i gang med sine vanlige formaninger, og fortalte hende indtrængende, hvor hun ikke måtte tage hen, hvilke drinks hun ikke måtte drikke, og hvem hun ikke burde kysse