Skip to content
Stilanalyse

Stilanalyse: fremgangsmåde

Du kan følge denne fremgangsmåde til stilanalyse:

  1. Læs hele teksten. Hvad er dit umiddelbare indtryk af tekstens stil? (Fx faktuel, provokerende og talesproglig).
  2. Gennemgå stiltrækkende ét for ét, og led efter stilelementer, der beviser det stiltræk, du fornemmer.
  3. Gennemgå teksten for andre iøjnefaldende stilelementer. Er de med til at udgøre et stiltræk, du har overset?
  4. Holder dit førstehåndsindtryk af tekstens stil, eller skal du karakterisere stilen anderledes ud fra din analyse?

Eksempel

Forskellige stilelementer, du kan undersøge, er bl.a. brug af figurer, personlige pronominer, eksempler og anekdoter, ord og vendinger, talesprog, slang eller formelt sprog eller ordklasser, sætningsopbygning og variation. Her skal du altså have hele værktøjskassen til sproglig analyse frem.

Forestil dig, at du analyserer en tale, som du finder gammeldags, tør og kedelig. Du har altså fået et indtryk af tekstens stil og de stiltræk, den udgøres af. Men nu skal du forklare hvorfor ved at finde de konkrete stilelementer.

Først leder du efter, om du har ret i, at teksten er “gammeldags”. Her finder du følgende stilelementer: Brug af ordene “edb”, “hvadbehager” og “at kimse ad”. Du vurderer, at disse enkelte elementer fylder tiltrækkeligt i teksten til at udgøre et stiltræk. 

Så leder du efter stilelementer, der kan bevise stiltrækket “tør”: Her finder du, at teksten ganske rigtigt har rigtig mange verbalsubstantiveringer: “aktivering”, “søgning”,” videresendelse” m.fl., og at den har meget få aktive verber.  

Til sidst kigger du på på stiltrækket “kedelig”: Her kan du pege på, at teksten ikke har et eneste eksempel eller anekdote eller brug af stilfigurer. Derudover er alle sætninger bygget op på samme måde: helsætning + ledningsætning, så teksten bliver monoton at læse.

Nu kan du bevise, at dit førstehåndsindtryk af talen var rigtigt.