Skip to content

Johanne Schmidt-Nielsens tale ved Enhedslistens årsmøde

Om

Taler

Johanne Schmidt-Nielsen
Politisk ordfører for Enhedslisten

Dato

Sted

København

Tale

"Jeg er en vatnisse, der ikke kan træffe beslutninger". Sådan beskriver Lars Løkke sig selv i biografien "Løkkeland". Jeg tror faktisk, at der er mange arbejdsløse, der vil give ham ret i den betragtning. Jeg tror, at de tusindvis af tømrere, murere, sygeplejersker, sosu'er og folkeskolelærere, der er blevet fyret under krisen - og som brænder for at komme tilbage på arbejdsmarkedet - vil give ham ret. Jeg tror, at de 8.000 unge, der mangler en praktikplads - som forhindres i, at gøre deres uddannelse færdig - vil give ham ret. 
For på trods af, at manden er statsminister - på trods af at han har alle muligheder for at handle - har han valgt at lade være. 
Og ordet "valgt" er værd at bide mærke i. For regeringens politik handler ikke om at turde eller ikke turde. Regeringen har valgt den situation, vi nu står i.
Det er ikke længe siden, at den daværende finansminister, Thor Pedersen, underholdt med, at vi var så rige, at vi kunne købe hele verden. Men hvad brugte Lars Løkke, Lene Espersen og Pia Kjærsgaard det økonomiske opsving til? Satte de gang i nye vindmølle-byggerier? Satte de prisen ned på den kollektive transport? Sørgede de for, at vores skoler, hospitaler og plejehjem blev sat i stand? Nej. De lænsede statskassen ved at dele skattelettelser ud til deres venner i toppen af Danmark. De valgte at give til dem, der i forvejen har mest.
Nu, da kassen så er tom, og regningen skal betales, så kommer regeringen rendende og siger, at danskerne skal spænde livremmen ind. Statsministeren har sågar taget ordet "solidaritet" i sin mund. Og når en venstremand gør det, så er der grund til at være på vagt.
Topmålet af arrogance 
Claus Hjort fortæller os, at de offentlige budgetter skal gennemgås med en tættekam. Det er ærligt talt topmålet af arrogance. Det tyder på, at han absolut ingen kontakt har med den virkelige verden. For der findes ikke en børnehave, en skole eller et hospital, der ikke allerede har gjort alt, hvad de kunne for at skære overflødige udgifter fra. 
I sidste uge besøgte jeg en børnehave i Vanløse. Der talte jeg med en ung pædagog. Han sagde til mig: "Det var jo ikke det her, jeg uddannede mig til. Jeg ville lave pædagogisk arbejde. Jeg ville lave udviklende projekter med børnene. Lige nu består mit job bare i at opbevare dem. At sørge for, at de bliver på den rigtige side af hegnet. For vi har ikke tid til andet. Der er ikke voksne nok". 
Claus Hjort siger, at der skal effektiviseres. De offentligt ansatte - den unge pædagog jeg talte med i Vanløse - ved godt, hvad det ord betyder. Og de gamle, der er afhængige af besøg fra hjemmehjælperen, ved godt hvad det ord betyder. Effektivisering betyder færre mennesker til at udføre det samme stykke arbejde. 
Der er ikke brug for nedskæringer i den offentlige sektor, Lars Løkke. Der er brug for det stik modsatte. Og at du nu forsøger at tørre regningen af på velfærden, har intet med solidaritet at gøre. Vi var ikke sammen om at tømme statskassen. Hvorfor skal vi så være sammen om at betale regningen?
- Træk skattelettelserne til de rigeste tilbage
- Smæk kassen i for privathospitalerne
- Tving de multinationale selskaber - der nasser på vores velfærdssamfund - til at betale skat
Gør man det, er der råd til velfærd. Det var et politisk valg, hvem der nød godt af opsvinget. Og det er et politisk valg, hvilken adresse vi sender regningen til.
Indvandrerkortet 
Vi har efterhånden måttet trækkes med den borgerlige regering en del år. Vi er begyndt at lære dem at kende. Og vi ved, at når det går dårligt for dem - og det gør det nu - så trækker de det velkendte kort. Indvandrerkortet. De vil så gerne have lov til at diskutere udlændingepolitik, så de kan få ro og fred til at skære ned på vores hospitaler. Derfor er de kommet med en udlændingepakke. 
Hvis det nu bare var en indholdsløs afledningsmanøvre, så kunne vi være ligeglade. Men det er det ikke. Det er en pakke, der vil få alvorlige konsekvenser for mennesker, der lever - helt lovligt - her i landet. Det er en pakke, der presser flygtninge og indvandrere til acceptere elendige arbejdsvilkår og alt for lave lønninger. For er de ikke i arbejde, så mister de adgangen til en permanent opholdstilladelse. Det kommer ikke bare til at gå ud over de mennesker, der bliver ramt. Det kommer til at gå ud over alle de lønmodtagere, der skal konkurrere med kolleger, der er tvunget ud i urimelige forhold. Regeringen skaber bevidst en underklasse af udlændinge, der kan presse lønnen. Det kan vi ikke acceptere. 
Men selvom jeg gang på gang bliver oprigtigt chokeret over, hvor lavt Lars Løkke, Lene Espersen og Pia Kjærsgaard vil synke, så er der alligevel grund til optimisme. I det seneste år har tusindvis af mennesker sagt fra over for regeringens udlændingepolitik. Mere end 20.000 mennesker stod samlet på Christiansborg Slotsplads dagen efter den nat ved Brorsons kirke, hvor regeringens kynisme fremstod mere tydelig end nogensinde før. Den modstand er det vores opgave at føre ind på Christiansborg. Det er vores opgave igen og igen at kaste lys på kynismen. Og i modsætning til mange andre partier er vi fortsat af den opfattelse, at politik ikke bare handler om at flytte vælgere - politik handler om at flytte holdninger.
Enhedslistens rolle i et nyt politisk flertal 
Gennem mere end otte år har vi knoklet for at vælte Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti af pinden. Ved næste valg skal det lykkes. Ved næste valg vil det lykkes. Og vi peger på Helle Thorning som ny statsminister i Danmark. Det skal der ikke være et sekunds tvivl om. 
Men der skal heller ikke være tvivl om, at for Enhedslisten er det ikke nok med nye ansigter på ministerposterne. Der skal føres en ny politik.
Et klart signal til Helle og Villy
Fra det her årsmøde vil vi sende et klokkeklart signal til vores venner hos Socialdemokraterne og SF. Et klokkeklart signal til Helle Thorning og til Villy Søvndal. 
Efter et valg vil I have to muligheder. I har ikke flertal alene. I kan gøre som Poul Nyrup, der førte politik med de borgerlige. Der forringede efterlønnen, lod grønthøsteren skære bidder af velfærden år efter år, udliciterede og privatiserede. Eller I kan samarbejde med os. I kan bruge det nye flertal, som vi får sammen til at føre en grundlæggende ny politik i Danmark.
- Ulighedskurven skal knækkes.
- Velfærden skal udvikles.
- Privatiseringer og udliciteringerne skal stoppes.
Helle Thorning og Villy Søvndal: Jeres valg bliver afgørende for, hvilken retning Danmark vil udvikle sig i. Hvis I er parate til at føre en ny politik. Hvis I er parate til at være præcis lige så loyale over for lønmodtagere, arbejdsløse og studerende, som Lars Løkke har været det over for sine venner i toppen af erhvervslivet. Så er vi parate til at samarbejde.
Ingen kan lukke kæften på Enhedslisten
Men I skal samtidig vide, at Enhedslisten aldrig bliver stemmekvæg for borgerlig politik. Vi vil ikke være med til at tvinge hårdtarbejdende sygeplejersker, butiksansatte, sosu'er og buschauffører - der i forvejen har svært ved at få arbejde og familieliv til at hænge sammen - til at sætte arbejdstiden op. Vi vil ikke være med til at piske de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet. 
Helle Thorning og Villy Søvndal kan være fuldstændig sikre på, at hvis en socialdemokratisk ledet regering sender arbejdsløse i ydmygende og meningsløse aktiveringsprojekter eller forsøger at forringe dagpengene, vil vi gå præcis lige så hårdt til en Henrik Sass Larsen, som vi i dag går til Claus Hjort Frederiksen. 
Hvis en socialdemokratisk ledet regering ser gennem fingre med det massive omsorgssvigt, den danske stat udsætter asylbørnene for, vil vi gå præcis lige så hårdt til en Astrid Krag, som vi går til Birthe Rønn. 
Vi vil aldrig stoppe med at stille de kritiske spørgsmål. Vi vil aldrig stoppe med at rejse de debatter, der gør ondt. Ingen - heller ikke Helle og Villy - kan lukke kæften på Enhedslisten.
Vi står over for en hård valgkamp 
Inden for det næste års tid bliver folketingsvalget udskrevet. Det ser vi frem til. Vi ser frem til at være en del af et nyt politisk flertal.
- Vi vil skabe jobs.
- Vi vil investere massivt i klima- og energirenoveringer.
- Vi vil afskaffe fattigdommen.
- Vi vil folkeskoler, der er så gode, at ingen kunne drømme om, at vælge dem fra.
- Hvor hjemmehjælperen har tid til, at drikke en kop the med de gamle. Tid til at høre hvordan dagen er gået.
Vi vil et samfund, hvor den unge pædagog, jeg mødte i Vanløse, kan gøre det, han drømmer om: Skabe gode børneliv.
Vi har ikke millioner af kroner at føre valgkamp for. Vi kan ikke købe plakater på alle busstoppesteder eller helsides annoncer i aviserne. Til gengæld har vi snart 5.000 medlemmer. Enhedslisten har vokseværk. Hver eneste dag kommer nye medlemmer til. Og vi har brug for hver og en. Jo større Enhedslisten bliver, jo bedre bliver vores muligheder for at trække en ny regering til venstre. Vi kan vinde det her valg. Vi skal vinde det her valg. Der er nok at tage fat på. Vi glæder os til at komme i gang.

Kilde

Kilde

Manuskript tilsendt af taler

Kildetype

Digitalt manuskript

Ophavsret

Tags