Unge klimastemmer
Med udgangspunkt i unge, danske klimaaktivisters taler sætter dette undervisningsforløb fokus på den aktuelle klimadebat. Forløbet lægger særligt op til en klassediskussion af, hvordan unge og ungebevægelser kan lægge folkeligt pres på at få klima på den politiske dagsorden.
Forløbet er primært tiltænkt undervisningen i samfundsfag på ungdomsuddannelserne, men kan også anvendes i dansk og retorik.
Forløbet egner sig til at indgå i et overordnet samfundsfagligt undervisningsforløb i klimaproblematikker og/eller i et danskfaglig forløb om talen som genre.
Det sætter særligt fokus på, hvordan taleren går til talesituationen og både bruger og udfordrer de taletekniske kneb, der er karakteristiske for genren, i den givne situation og under de givne omstændigheder.
PRAKTISK
Dette undervisningstilbud tager 1-2 lektioner og er primært tiltænkt undervisningen i samfundsfag på ungdomsuddannelserne, men kan også anvendes i dansk og retorik.
Undervisningstilbuddet omfatter analysemateriale og perspektiverende materiale og indeholder tre aktiviteter:
- Læreroplæg med udgangspunkt i en strukturanalyse af Olivia Kubasiak Kløvedal Reichs tale ved Klimapåmindelsen 2019.
- Gruppearbejde med læsning af Anna Bjerre Johansens tale ved Endnu et tabt år 2021, Jelva Illeris Schultz tale ved Ungdommens Folkemøde 2021 og Greta Thunbergs tale ved Klimamarchen 2019.
- Klassediskussion om unges talesituation i den aktuelle klimadebat
Danske unge kæmper for klimaet
Norske Greta Thunberg har siden 2018 braget igennem lydmuren med sine taler om de klimaudfordringer, verdens unge har fået i vuggegave.
Med taletid på FNs Klimakonference og ved World Economic Forum i Davos er hun blevet inviteret ind i voksenvarmen for at tale sin sag, og hendes ansigt er blevet ikon for den unge klimabevægelse.
Danske unge tager imidlertid også ordet i klimaets tjeneste, og selvom de har lidt større udfordringer med at blive hørt i “de voksnes” rækker, taler de mindst lige så godt og passioneret.
Dette undervisningsforløb tager udgangspunkt i to unge, stærke, danske stemmer, der på hver deres vis kæmper for at blive taget alvorligt i klimadebatten.
1. Analyse af klimatale
Læreroplæg med udgangspunkt i retoriker Sofie Kristiansens analyse af Olivia Kubasiak Kløvedahl Reichs tale ved Klimapåmindelsen den 3. april 2019 med indledende omrids af omstændighederne op til talen og en tekstnær strukturanalyse af indhold og funktion.
Talen gennemgås enten på skrift eller ved at streame den i live version på klassen.
Undervisere kan finde den fulde analyse her: Analyse af Olivia Kubasiak Kløvedal Reichs tale ved Klimapåmindelsen 2019.
Elever og undervisere kan finde en ukommenteret udgave af talen her.
2. Perspektiverende læsning i grupper
Anna Bjerre og syv andre unge fra Den Grønne Studenterbevægelse sultestrejkede i syv dage i foråret 2021 for at skabe opmærksomhed om deres sag. For at perspektivere en diskussion om danske unges talesituation i klimadebatten i dag læses Anna Bjerre Johansens tale ved indledningen til sultestrejken under Endnu et tabt år 2021 i grupper. Eleverne kan finde talen her.
Den 8. september 2021 kunne Ungdommens Folkemøde endelig kalde til fælles fysisk samling efter et langt års nedlukning, og også her var klima på dagsorden. 18-årige Jelva Illeris Schultz gik på ølkassen og holdt en klimatale og talen repræsenterer endnu en mulighed for at perspektivere snakken om unges mulighed for at præge klimadebatten i dag. Find talen her:
Greta Thunbergs taler er naturligvis også relevante at inddrage i et forløb om unge klimastemmer og da Thunberg også har talt i Danmark ved Klimamarchen i 2019, rummer Danske Talers samling også en enkelt tale af hende. Find link til Greta Thunbergs tale her.
3. Diskussion på klassen
Med udgangspunkt i de to taler diskuteres unges talesituation i den aktuelle klimadebat på klassen.