Skip to content

Danske Taler
- den levende talesamling

TemaHar du hørt årets tale? Så husk at nominere den til prisen for Årets Danske Tale, der overrækkes d. 12. november af Danske Taler og Rhetor – rådgivende retorikere. Sidste år vandt Aki-Matilda Høegh-Dam for sin tale på grønlandsk i Folketinget, der både skabte debat og ændrede på den sproglige praksis i folketingssalen.En god tale kan både være rørende, tankevækkende, sørgelig eller sjov. Det vigtigste er, at den har efterladt spor i dig som publikum – og vist, at der stadig er liv i den ældgamle, men altid sprællevende genre.Send dit bud på årets vindertale til redaktion@dansketaler.dk med en kort motivation for, hvorfor denne tale skal vinde Årets Danske Tale.Se de foreløbige nominerede her.
Tema

Har du hørt årets tale? 

Så husk at nominere den til prisen for Årets Danske Tale, der overrækkes d. 12. november af Danske Taler og Rhetor – rådgivende retorikere.

Sidste år vandt Aki-Matilda Høegh-Dam for sin tale på grønlandsk i Folketinget, der både skabte debat og ændrede på den sproglige praksis i folketingssalen.

En god tale kan både være rørende, tankevækkende, sørgelig eller sjov. Det vigtigste er, at den har efterladt spor i dig som publikum – og vist, at der stadig er liv i den ældgamle, men altid sprællevende genre.

Send dit bud på årets vindertale til redaktion@dansketaler.dk med en kort motivation for, hvorfor denne tale skal vinde Årets Danske Tale.

Se de foreløbige nominerede her.



UndervisningNordisk TalefestIgen i år tilbyder vi gratis undervisningsmateriale til jer, der vil arbejde med taler og argumentation i danskfaget på ungdomsuddannelserne. Arbejdet med taler styrker både klassekultur, mundtlighed, selvtillid og ikke mindst faglighed. I år skriver de deltagende klasser taler med temaet ’TILLID’.Efter jul afholder vi årets taleworkshops og talefester i Aarhus, Odense og København, hvor udvalgte elever kan prøve kræfter med et stort publikum fra andre skoler. De bedste talere fra Danmark inviteres til den store, nordiske finale i Uppsala i april.Nordisk Talefest er støttet af A.P. Møller Fonden og er et samarbejde mellem Danske Taler og universiterne i Bergen, Uppsala, Lund, Växjö og København.  Det er gratis at melde sin klasse til. Tilmeld din klasse og læs mere her. Eller skriv til nv@dansketaler.dk for mere info.
Undervisning

Nordisk Talefest

Igen i år tilbyder vi gratis undervisningsmateriale til jer, der vil arbejde med taler og argumentation i danskfaget på ungdomsuddannelserne.

Arbejdet med taler styrker både klassekultur, mundtlighed, selvtillid og ikke mindst faglighed. I år skriver de deltagende klasser taler med temaet ’TILLID’.

Efter jul afholder vi årets taleworkshops og talefester i Aarhus, Odense og København, hvor udvalgte elever kan prøve kræfter med et stort publikum fra andre skoler. De bedste talere fra Danmark inviteres til den store, nordiske finale i Uppsala i april.

Nordisk Talefest er støttet af A.P. Møller Fonden og er et samarbejde mellem Danske Taler og universiterne i Bergen, Uppsala, Lund, Växjö og København. 

Det er gratis at melde sin klasse til.

Tilmeld din klasse og læs mere her. Eller skriv til nv@dansketaler.dk for mere info.
UndervisningSkal du skrive en større skriftlig opgave?Hvis du går på en ungdomsuddannelse og står foran et skriftligt projekt, så brug taler som analyseobjekt. Taler er både argumenterende tekster og historiske kilder, og i vores samling findes taler fra mange afkroge af Danmarkshistorien.Vi har samlet nogle forslag til problemformuleringer til større skriftlige opgaver som f.eks. SRP, SRO, SOP og dansk-historie-opgaven. Problemformuleringerne har enten dansk eller retorik som det ene fag. Læs mere her.Du kan også finde inspiration til andre analysetekster eller andre emner ved at gå på opdagelse i vores kæmpe arkiv. Find inspiration i vores temarum, eller lav en søgning på et emne eller en person i søgefeltet.
Undervisning

Skal du skrive en større skriftlig opgave?

Hvis du går på en ungdomsuddannelse og står foran et skriftligt projekt, så brug taler som analyseobjekt.
 
Taler er både argumenterende tekster og historiske kilder, og i vores samling findes taler fra mange afkroge af Danmarkshistorien.

Vi har samlet nogle forslag til problemformuleringer til større skriftlige opgaver som f.eks. SRP, SRO, SOP og dansk-historie-opgaven. Problemformuleringerne har enten dansk eller retorik som det ene fag. Læs mere her.

Du kan også finde inspiration til andre analysetekster eller andre emner ved at gå på opdagelse i vores kæmpe arkiv. Find inspiration i vores temarum, eller lav en søgning på et emne eller en person i søgefeltet.




Seneste nyheder