Skip to content

Finalister til Årets Nye Stemme 2024

Foto: © Betina Garcia, DR
Foto: © Betina Garcia, DR

Finalisterne til Årets Nye Stemme 2024 er fundet!

Danske Talers talentpris skal fejre unge, der har turdet tage ordet, og her kan du se, hvem juryen har sendt videre til finalen.

GIV DIN STEMME - og læs mere om de fem finalister hos DR P3 her.

Hvor og hvornår skal prisen uddeles?
Prisen uddeles på DR’s Grundlovsfestival i København d. 5. juni. Det er gratis at deltage, så tag dine venner og familie med til årets fest med demokrati og fællesskab i centrum.

Hvem vælger?
En jury bestående af repræsentanter fra Dansk Ungdoms Fællesråd, Retoriklærerforeningen, Erhvervsskolernes Elevorganisation, Landssammenslutningen for Handelsskoleelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Fagbevægelsens Ungdom og P3 har udvalgt fem finalister, der alle har vundet et taleuddannelsesforløb.

Du og alle andre danskere kan stemme på deres favorit på dr.dk. og være med til at vælge vinderen.

Folkets stemmer tælles op og lægges sammen med stemmer fra juryen i forholdet 50/50 - ligesom til Melodi Grand Prix.

Til prisuddelingen på DR’s Grundlovsfest vil de fem finalister blive hyldet med taler og sang, hvorefter én af de fem vil blive kåret som Årets Nye Stemme med en dertilhørerne pengepræmie på 5.000 kr.

Hvorfor en talentpris til unge?
Målet er at fremme begejstringen ved det talte ord blandt unge, at anerkende unge taleres mod og evner samt at sætte fokus på unges perspektiv. Danske Taler har en klar vision om at give unge endnu mere mod på at tage ordet og at bistå dem i deres fortsatte udvikling som talere. Vi ønsker at fremme unges demokratiske selvtillid ved at skabe retoriske rollemodeller. Projektet er støttet af Tuborgfondets drømmepulje.


Her er finalisterne:
Lærke Kjær Fentz
Lærke Kjær Fentz er 22 år, handicapaktivist og lever med en sjælden genetisk bindevævssygdom, Ehlers Danlos syndrom. Lærke talte første gang ved Røst talerskole 2023, under temaet “Taler fra et ungdomsliv med handicap”.Lærkes taler er sansemættede og poetisk koncise, men samtidig helt konkret inspirerende, når hun løfter sin egen fortælling til et udsagn om, at det er ok at være anderledes – og at bruge sin stemme til at kæmpe for det.

Ibrahim Fadi El-Hassan
23-årige Ibrahim Fadi El-Hassan er en dansk-palæstinensisk aktivist og skuespiller. Han bor med sin familie i Vollsmose i Odense, hvor han er født og opvokset. Til daglig læser han statskundskab på SDU og arbejder hos Mellemfolkeligt Samvirke i deres National Youth Program. Som taler formår Ibrahim at gøre det personlige universelt ved bl.a. at beskrive den rodløshed, hjemløshed og smerte, der bliver nedarvet som efterkommer af flygtninge.

Aviaya Marie Hjortsbjerg Andersen
Aviaya Marie Hjortsbjerg Andersen er 18 år og elev på Munkensdam Gymnasium årgang 22/25. Hun deltog i Nordisk Talefest 2024 med sin personlige tale om Grønland, “Ikke til salg!”. Aviaya insisterer på at bruge humor og positivitet til at sætte fokus på et ellers alvorligt emne, nemlig fordomme om grønlændere fra den danske del af rigsfællesskabet.

Ronas F. Korkmaz
Siden 2019 har 25-årige Ronas Frausing Korkmaz brugt sin stemme til at kæmpe for at skabe et inkluderende rum for unge etniske minoriteter i Danmark. Ronas’ har aktivt brugt sin stemme til at tage ordet i samarbejde med talerskolen Røst, hvor han bl.a. har holdt taler i Operaen, på Glyptoteket, til Folkemødet og på Roskilde Festival. Han udmærker sig med sin personlige retoriske stil, sit mod, og evne til at være talsmand for andre mennesker. Ronas lukker med sin energiske talestil publikum direkte ind i sine refleksioner om at være minoritet i en ungdomskultur.

Marie Holt Hermansen 
18-årige Marie Holt Hermansen er tidligere formand for Danske Skoleelever (22/23), og sidder nu i regeringens Trivselskommission som børne- og ungerepræsentant. Derudover er hun lokalforeningsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Odense og engagerer sig bredt i forskellige tværpolitiske fællesskaber. Marie formår at bruge et sprog som sammenkobler ungdommen med de knap så unge og måske endda også de ældre.