Temarum

Krigen i Ukraine

Danske Taler har samlet alle taler i databasen, der behandler krigen i Ukraine, så du kan danne dig et overblik over den talesituation, krigen på daglig basis afføder.

Du kan bruge dette temarum som dit tale-nyhedsoverblik, som inspiration til undervisning eller som en indgang til at forstå en kompliceret situation igennem mere end 25 forskellige stemmer, der tilsammen repræsenterer et bredt politisk spektrum.

Læs mere

Årets Danske Tale

Hvad har en forfatter, tre statsministre, en royal og en tv-stjerne til fælles?
Det kunne lyde som begyndelsen på en dårlig joke, men svaret på, hvad Jens Stoltenberg, Helle Thorning-Schmidt, H.K.H. Kronprinsesse Mary, Mette Frederiksen, Sofie Linde og Tine Høeg deler, er skam, at de alle er helt eminente talere.
Læs mere

En selvhjælpsguide til lejlighedstalere

“Nu er jeg jo ikke den store taler…”

Måske har du hørt den retoriske stilfigur en enkelt gang eller tre ved familiefesten? Måske har du selv brugt den?

Hvis svaret er ja, er du kommet til det helt rette sted.

 

Læs mere

Til minde om

Fra Poul Nyrup Rasmussens tale til Lone Dybkjærs bisættelse til Jens Stoltenbergs tale ved mindehøjtideligheden efter Utøya samler dette temarum en række smukke mindetaler. Taler der gør ondt at lytte til, men også lader kærligheden mærke og håbet spire igen.

Læs mere

Taler fra enden af regnbuen

Læs en smuk buket taler i alle regnbuens farver holdt af syv modige, stærke, vrede og stolte unge mennesker på Regnbuepladsen i København.

Læs mere

2020 italesat

Talere måtte opfinde nye, digitale talerstole. De store taledatoer måtte fejres online. Og talestrømmen var i bemærkelsesværdig grad domineret af én dagsorden.

I dette temarum har vi samlet nytårsvidnesbyrd fra året, der gik. Med rapperens, regentens, revserens, rektorens og de regerendes ord: Her er 2020

Læs mere

Statsministerens tale til Folketingets åbning

Den 6. oktober åbnes Folketinget efter sommerferien. Her skal statsministeren holde sin traditionsrige åbningstale. Vi har samlet fire åbningstaler, der giver et overblik over åbningstalens typiske indhold og funktion.

Læs mere

Citatbrug

I dette temarum ser vi nærmere på en af talens byggeklodser, nemlig citater.

Her kan du blive klogere på, hvilken rolle citater spiller i en tale, og du kan lade dig inspirere af de store mestre til selv at give dig i kast med at bruge citater, når du skal holde en tale.

Læs mere

Antikke taler

Vi har samlet et temarum med antikke taler for de historie-, retorik- og oldtidskundsskabsinteresserede. Her lægges kimen til de overordnede genreforventninger, vi stadig har til taler i dag.

Læs mere

Translokationstaler

Selvom COVID-19 længe kastede truende skygger over årets studenter, blev det alligevel til en festlig markering, da landets gymnasier fik lov til at sende deres studenter ud i verden med gode råd og kærlige ord i de traditionelle translokationstaler.

Vi har samlet nogle eksempler på translokationstaler i en coronatid.

Læs mere

Unge stemmer

Unge tager ordet som aldrig før. De engagerer sig i deres samtid og taler om klima, racisme, ligestilling, køn og grænser fra deres unikke perspektiv: ungdommens.

I dette temarum samler vi de unge stemmer og lader dem tale for sig selv, så vi alle kan blive klogere på, hvad unge stemmer har at sige.

Læs mere

Grundlovstaler

Grundlovsdag fejrer vi demokratiet og de frihedsrettigheder, vores samfund er bygget på.

Her spiller talen en helt særlig rolle som festlighedernes omdrejningspunkt. Vi har lavet et temarum om grundlovstalen og dens funktion og lavet en lille skarp quiz, du kan teste din viden om grundlovens historie med.

Læs mere

Virtuel talekunst

Da Danmark var nedlukket grundet den internationale pandemi, Covid-19, blev talerkunsten midlertidigt rykket online. Danske Taler har derfor lavet et temarum, der undersøger, hvordan det talte ord klarede sig med publikum på afstand og en skærm som mellemled.

Vi lægger ud med at dykke ned i talerne fra Arbejdernes Internationale Kampdag 2020.

Læs mere

1. maj-taler

1. maj markerer hele verden Arbejdernes Internationale Kampdag med fællessang og taler i stor stil.

Vi sætter fokus på 1. maj-talen, der hylder solidaritet og fællesskab på tværs af faggrupper, og som hvert år samler tusindvis af mennesker i hele Danmark.

Læs mere

Påskekrisen

I 2020 markerede vi 100-året for Påskekrisen, der udsprang af folkeafstemningen om den dansk-tyske grænse i 1920, og som udfoldede sig som det vildeste drama om folkets vilje, parlamentarismens principper og kongens magt.

Vi har samlet tre historiske taler fra Påskekrisens epicenter.

Læs mere

Taler i krisetider

“Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger.”

I krisetider spiller taler en helt særlig rolle, når myndigheder og ledere skal samle befolkningen eller dele heraf om at hjælpe til med at løse den fælles krise.

 

Læs mere

Kvindekampstaler

Debatten om ligeløn og opgøret med sexisme på arbejdspladsen er aktuelle eksempler på en 100 år gammel diskussion.

Vi sætter spot på taler om kvindekrop og kønsroller og udfordrer din historiske viden om kvindesagen, dens formødre, mærkesager og landvindinger med et helt nyt quizformat.

Læs mere

Genforeningstaler

I 2020 fejrede vi 100-årsjubilæum for Sønderjyllands genforening med Danmark efter 1. verdenskrig.

Spørgsmålet om, hvor grænsen skal gå, er spørgsmålet om vores nationalfølelse, tilhørsforhold og identitet; altså hvem vi er.

Det er også omdrejningspunktet i talerne op til, under og efter Genforeningen, som vi har samlet her.

Læs mere

Demonstrationstaler

Prægnante slagord og call-backs, der er lige på kanten.

Demonstrationstaler er  dramatiske, højlydte og følelsesladede (og til tider aggressive) afløb for frustration.

Her finder du dundrende demonstrationerstaler om alt fra antiracisme til ligestilling og klima.

Læs mere

Nytårstaler

Nytårstalen er en central talegenre i dansk kultur.

Det er den årlige ryste-sammen-tale, der minder os om, at vi er et fællesskab.

Ved at dykke ned i nytårstalerne kan vi se et billede af os selv, sådan som den siddende regent eller statsminister ser os, og sådan som han eller hun ville ønske, vi var.

Læs mere
Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.