Temarum

Taletimen: citatbrug

I dette temarum ser vi nærmere på en af talens byggeklodser, nemlig citater.

Her kan du blive klogere på, hvilken rolle citater spiller i en tale, og du kan lade dig inspirere af de store mestre til selv at give dig i kast med at bruge citater, når du skal holde en tale.

Læs mere

Antikke taler

Undervisningen er endelig i gang igen på skoler og i gymnasier, så vi har samlet et temarum for de kundsskabshungrende historie-, retorik- og oldtidskundsskabsinteresserede.

Læs mere

Translokationstaler

Selvom COVID-19 længe kastede truende skygger over årets studenter, blev det alligevel til en festlig markering, da landets gymnasier fik lov til at sende deres studenter ud i verden med gode råd og kærlige ord i de traditionelle translokationstaler.

Vi har samlet nogle eksempler på translokationstaler i en coronatid.

Læs mere

Unge stemmer

Unge tager ordet som aldrig før. De engagerer sig i deres samtid og taler om klima, racisme, ligestilling, køn og grænser fra deres unikke perspektiv: ungdommens.

I dette temarum samler vi de unge stemmer og lader dem tale for sig selv, så vi alle kan blive klogere på, hvad unge stemmer har at sige.

Læs mere

Grundlovstaler

Grundlovsdag fejrer vi demokratiet og de frihedsrettigheder, vores samfund er bygget på.

Her spiller talen en helt særlig rolle som festlighedernes omdrejningspunkt. Vi har lavet et temarum om grundlovstalen og dens funktion.

Læs mere

Virtuel talekunst

På grund af COVID-19-situationen er talerkunsten midlertidigt rykket online, og vi har derfor lavet et temarum, der undersøger, hvordan det talte ord klarer sig med publikum på afstand og en skærm som mellemled.

Vi lægger ud med at dykke ned i talerne fra Arbejdernes Internationale Kampdag 2020.

Læs mere

1. maj-taler

1. maj markerer hele verden arbejdernes internationale kampdag med fællessang og taler i stor stil.

Vi sætter fokus på 1. maj-talen, der hylder solidaritet og fællesskab på tværs af faggrupper, og som hvert år samler tusindvis af mennesker i hele Danmark.

Læs mere

Påskekrisen

I år markerer vi 100-året for Påskekrisen, der udsprang af folkeafstemningen om den dansk-tyske grænse i 1920, og som udfoldede sig som det vildeste drama om folkets vilje, parlamentarismens principper og kongens magt.

Vi har samlet tre historiske taler fra Påskekrisens epicenter.

Læs mere

Retoriske figurer

“Nu skal vi stå sammen ved at holde afstand til hinanden”. Et paradoks er et udsagn, der logisk set er selvmodsigende, men som alligevel indeholder en vis sandhed. I Mette Frederiksens pressemødetale om coronavirus sætter paradokset sagen i perspektiv og understreger situationens alvor. 

I dette temarum sætter vi fokus på retoriske figurer og deres funktion i danske taler. 

Læs mere

Taler i krisetider

“Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger.”

I krisetider spiller taler en helt særlig rolle, når myndigheder og ledere skal samle befolkningen eller dele heraf om at hjælpe til med at løse den fælles krise.

 

Læs mere

Kvindekampstaler

Debatten om kvinders sexlyst og
#MeToo-bevægelsens fokus på den mangelende respekt for retten til at bestemme over egen krop er to nyere eksempler på en ældgammel diskussion om kvindekroppens rolle i parforholdet og samfundet.

I anledning af kvindernes internationale kampdag sætter vi spot på taler om kvindekrop og kønsroller.

Læs mere

Genforeningstaler

I år fejrer vi 100-årsjubilæum for Sønderjyllands genforening med Danmark efter 1. verdenskrig.

Spørgsmålet om, hvor grænsen skal gå, er spørgsmålet om vores nationalfølelse, tilhørsforhold og identitet; altså hvem vi er.

Det er også omdrejningspunktet i talerne op til, under og efter Genforeningen, som vi har samlet her.

Læs mere

Demonstrationstaler

Prægnante slagord og call-backs, der er lige på kanten.

Demonstrationstaler er  dramatiske, højlydte og følelsesladede (og til tider aggressive) afløb for frustration.

Her finder du dundrende demonstrationerstaler om alt fra antiracisme til feminisme og klima.

Læs mere

Nytårstaler

Nytårstalen er en central talegenre i dansk kultur.

Det er den årlige ryste-sammen-tale, der minder os om, at vi er et fællesskab.

Ved at dykke ned i nytårstalerne kan vi se et billede af os selv, sådan som den siddende regent eller statsminister ser os, og sådan som han eller hun ville ønske, vi var.

Læs mere
Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.