Temarum
Krigen i Ukraine
Danske Taler har samlet alle taler i databasen, der behandler krigen i Ukraine, så du kan danne dig et overblik over den talesituation, krigen på daglig basis afføder.
Du kan bruge dette temarum som dit tale-nyhedsoverblik, som inspiration til undervisning eller som en indgang til at forstå en kompliceret situation igennem mere end 25 forskellige stemmer, der tilsammen repræsenterer et bredt politisk spektrum.
Læs mereÅrets Danske Tale
En selvhjælpsguide til lejlighedstalere
“Nu er jeg jo ikke den store taler…”
Måske har du hørt den retoriske stilfigur en enkelt gang eller tre ved familiefesten? Måske har du selv brugt den?
Hvis svaret er ja, er du kommet til det helt rette sted.
Læs mere
Til minde om
Fra Poul Nyrup Rasmussens tale til Lone Dybkjærs bisættelse til Jens Stoltenbergs tale ved mindehøjtideligheden efter Utøya samler dette temarum en række smukke mindetaler. Taler der gør ondt at lytte til, men også lader kærligheden mærke og håbet spire igen.
Læs mereTaler fra enden af regnbuen
Læs en smuk buket taler i alle regnbuens farver holdt af syv modige, stærke, vrede og stolte unge mennesker på Regnbuepladsen i København.
Læs mere2020 italesat
Talere måtte opfinde nye, digitale talerstole. De store taledatoer måtte fejres online. Og talestrømmen var i bemærkelsesværdig grad domineret af én dagsorden.
I dette temarum har vi samlet nytårsvidnesbyrd fra året, der gik. Med rapperens, regentens, revserens, rektorens og de regerendes ord: Her er 2020
Læs mereStatsministerens tale til Folketingets åbning
Den 6. oktober åbnes Folketinget efter sommerferien. Her skal statsministeren holde sin traditionsrige åbningstale. Vi har samlet fire åbningstaler, der giver et overblik over åbningstalens typiske indhold og funktion.
Læs mereAntikke taler
Vi har samlet et temarum med antikke taler for de historie-, retorik- og oldtidskundsskabsinteresserede. Her lægges kimen til de overordnede genreforventninger, vi stadig har til taler i dag.
Læs mereTranslokationstaler
Selvom COVID-19 længe kastede truende skygger over årets studenter, blev det alligevel til en festlig markering, da landets gymnasier fik lov til at sende deres studenter ud i verden med gode råd og kærlige ord i de traditionelle translokationstaler.
Vi har samlet nogle eksempler på translokationstaler i en coronatid.
Læs mereUnge stemmer
Unge tager ordet som aldrig før. De engagerer sig i deres samtid og taler om klima, racisme, ligestilling, køn og grænser fra deres unikke perspektiv: ungdommens.
I dette temarum samler vi de unge stemmer og lader dem tale for sig selv, så vi alle kan blive klogere på, hvad unge stemmer har at sige.
Læs mereGrundlovstaler
Grundlovsdag fejrer vi demokratiet og de frihedsrettigheder, vores samfund er bygget på.
Her spiller talen en helt særlig rolle som festlighedernes omdrejningspunkt. Vi har lavet et temarum om grundlovstalen og dens funktion og lavet en lille skarp quiz, du kan teste din viden om grundlovens historie med.
Læs mereVirtuel talekunst
Da Danmark var nedlukket grundet den internationale pandemi, Covid-19, blev talerkunsten midlertidigt rykket online. Danske Taler har derfor lavet et temarum, der undersøger, hvordan det talte ord klarede sig med publikum på afstand og en skærm som mellemled.
Vi lægger ud med at dykke ned i talerne fra Arbejdernes Internationale Kampdag 2020.
Læs mere1. maj-taler
1. maj markerer hele verden Arbejdernes Internationale Kampdag med fællessang og taler i stor stil.
Vi sætter fokus på 1. maj-talen, der hylder solidaritet og fællesskab på tværs af faggrupper, og som hvert år samler tusindvis af mennesker i hele Danmark.
Læs merePåskekrisen
I 2020 markerede vi 100-året for Påskekrisen, der udsprang af folkeafstemningen om den dansk-tyske grænse i 1920, og som udfoldede sig som det vildeste drama om folkets vilje, parlamentarismens principper og kongens magt.
Vi har samlet tre historiske taler fra Påskekrisens epicenter.
Læs mereTaler i krisetider
“Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage, kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i de nærmeste uger.”
I krisetider spiller taler en helt særlig rolle, når myndigheder og ledere skal samle befolkningen eller dele heraf om at hjælpe til med at løse den fælles krise.
Læs mere
Kvindekampstaler
Debatten om ligeløn og opgøret med sexisme på arbejdspladsen er aktuelle eksempler på en 100 år gammel diskussion.
Vi sætter spot på taler om kvindekrop og kønsroller og udfordrer din historiske viden om kvindesagen, dens formødre, mærkesager og landvindinger med et helt nyt quizformat.
Læs mereGenforeningstaler
I 2020 fejrede vi 100-årsjubilæum for Sønderjyllands genforening med Danmark efter 1. verdenskrig.
Spørgsmålet om, hvor grænsen skal gå, er spørgsmålet om vores nationalfølelse, tilhørsforhold og identitet; altså hvem vi er.
Det er også omdrejningspunktet i talerne op til, under og efter Genforeningen, som vi har samlet her.
Læs mereDemonstrationstaler
Prægnante slagord og call-backs, der er lige på kanten.
Demonstrationstaler er dramatiske, højlydte og følelsesladede (og til tider aggressive) afløb for frustration.
Her finder du dundrende demonstrationerstaler om alt fra antiracisme til ligestilling og klima.
Læs mereNytårstaler
Nytårstalen er en central talegenre i dansk kultur.
Det er den årlige ryste-sammen-tale, der minder os om, at vi er et fællesskab.
Ved at dykke ned i nytårstalerne kan vi se et billede af os selv, sådan som den siddende regent eller statsminister ser os, og sådan som han eller hun ville ønske, vi var.
Læs mere