Temarum

How to: studentertale

Skal du holde årets studentertale til din translokation? Så er der hjælp at hente.

Vi har samlet en håndfuld gode studentertaler, som du kan finde inspiration i.

Læs mere

Talefest 2022 – Unge taler om håb

Til Talefest 2022 samledes udvalgte unge fra Koldings gymnasier ved den gamle talerstol på Skamlingsbanken ved Kolding. Her holdt de taler om selvvalgte temaer med overskriften ‘HÅB’. Læs og oplev nogle af talerne her.

 

Læs mere

Grønlands ungdom

I dette temarum præsenterer 11 unge talere en ellers ofte overset grønlandsk ungdom i gennem rørende og ærlige taler. I talerne beskrives livet som ung gymnasieelev med personlige erfaringer og autenticitet som retoriske kernebegreber.

Læs mere

Nytårstaler

Nytårstalen er en central talegenre i dansk kultur.

Det er den årlige ryste-sammen-tale, der minder os om, at vi er et fællesskab.

Ved at dykke ned i nytårstalerne kan vi se et billede af os selv, sådan som den siddende regent eller statsminister ser os, og sådan som han eller hun ville ønske, vi var.

Læs mere

Besættelsens taler

Besættelsen (1940-1945) er en af de mest dramatiske perioder i moderne Danmarkshistorie, og det brænder igennem i talerne fra tiden.

I dette temarum har vi samlet de vigtigste taler fra “de fem onde år”.

Læs mere

Demonstrationstaler

Prægnante slagord og call-backs, der er lige på kanten.

Demonstrationstaler er  dramatiske, højlydte og følelsesladede (og til tider aggressive) afløb for frustration.

Her finder du dundrende demonstrationerstaler om alt fra antiracisme til ligestilling og klima.

Læs mere

Taler fra enden af regnbuen

Læs en smuk buket af taler i alle regnbuens farver med relation til køn og mangfoldighed.

Læs mere

Vindere af Årets Danske Tale

Hvad har en forfatter, tre statsministre, en royal og en tv-stjerne til fælles?
Det kunne lyde som begyndelsen på en dårlig joke, men svaret på, hvad Jens Stoltenberg, Helle Thorning-Schmidt, H.K.H. Kronprinsesse Mary, Mette Frederiksen, Sofie Linde og Tine Høeg deler, er skam, at de alle er helt eminente talere.
Læs mere

Valgkamp 2022

Så er der udskrevet valg og tusindvis af politikere befinder sig pludselig på busser og halmballer, i lygtepæle og træer, ja, stort set overalt akkompagneret …

Læs mere

M50: taler til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Danske Taler fejrer Dronningen ved at præsentere et udvalg af taler holdt til Hendes Majestæt i anledning af fødselsdage, jubilæer og bryllupper.

 

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Læs mere

Glemte kvindestemmer

I samarbejde med Golden Days har vi samlet taler fra møderne i og omkring Dansk Kvindesamfund fra 1890’erne frem til 1920’erne.

Før og efter beslutningen om at give kvinder valgret i 1915 kæmpede kvinder i hele landet en sej kamp for at få ørenlyd for det, vi i dag betragter som helt basale rettigheder.

Læs mere

Mathilde Fibiger: Kvindesagens moder

Den første tale holdt af en kvinde i Danmark blev aldrig til noget. En lokal gårdejer fjernede nemlig resolut Matilde Fibiger fra talestolen, før hun nåede at åbne munden…

I dette temarum har vi samlet de første danske taler holdt af kvinder. Du kan blandt andet støde på et Nina Bangs første officielle tale, et foredrag om Holger Danske og meget mere.

Læs mere

Kønsroller og kvindekamp fra Elisabeth Grundtvig til Sofie Linde

Debatten om ligeløn og opgøret med sexisme på arbejdspladsen er aktuelle eksempler på en 100 år gammel diskussion.

Vi sætter spot på taler om kvindekrop og kønsroller og udfordrer din historiske viden om kvindesagen, dens formødre, mærkesager og landvindinger med et helt nyt quizformat.

Læs mere

Talesamling: Gyrithe Lemche

Gyrithe Lemche var en af Danmarks første og største kvindesagsforkæmpere. I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Gyrithe Lemches taler.

Læs mere

Talesamling: Thorvald Stauning

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Thorvald Staunings taler. Samlingen er ikke komplet, da Stauning holdt utrolig mange taler i løbet af sin politiske karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler, som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Talesamling: Martin Andersen Nexø

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Martin Andersen Nexøs taler. Samlingen er ikke komplet, da Andersen Nexø holdt utrolig mange taler i løbet af sin karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Talesamling: Jeppe Aakjær

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Jeppe Aakjærs taler. Samlingen er ikke komplet, da Aakjær holdt utrolig mange taler, men det er et nøje udvalgt udpluk af hans mest betydningsfulde og indflydelsesrige taler.

Læs mere

Talesamling: Orla Lehmann

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Orla Lehmanns taler. Samlingen er ikke komplet, da Lehmann holdt utrolig mange taler i løbet af sin politiske karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler, som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Grundlovstaler

Grundlovsdag fejrer vi demokratiet og de frihedsrettigheder, vores samfund er bygget på.

Her spiller talen en helt særlig rolle som festlighedernes omdrejningspunkt. Vi har lavet et temarum om grundlovstalen og dens funktion og lavet en lille skarp quiz, du kan teste din viden om grundlovens historie med.

Læs mere

1. maj-taler

1. maj markerer hele verden Arbejdernes Internationale Kampdag med fællessang og taler i stor stil.

Vi sætter fokus på 1. maj-talen, der hylder solidaritet og fællesskab på tværs af faggrupper, og som hvert år samler tusindvis af mennesker i hele Danmark.

Læs mere

Krigen i Ukraine

Danske Taler har samlet alle taler i databasen, der behandler krigen i Ukraine, så du kan danne dig et overblik over den talesituation, krigen på daglig basis afføder.

Du kan bruge dette temarum som dit tale-nyhedsoverblik, som inspiration til undervisning eller som en indgang til at forstå en kompliceret situation igennem mere end 25 forskellige stemmer, der tilsammen repræsenterer et bredt politisk spektrum.

Læs mere

Statsministerens tale til Folketingets åbning

Den 6. oktober åbnes Folketinget efter sommerferien. Her skal statsministeren holde sin traditionsrige åbningstale. Vi har samlet fire åbningstaler, der giver et overblik over åbningstalens typiske indhold og funktion.

Læs mere

Taler fra Skamlingsbanken

Skamlingsbanken ved Kolding har sin helt egen plads i Danmarkshistorien som en scene for demokratiet og den frie debat. Vi har samlet et udvalg af mindeværdige taler om bl.a. kvinders rettigheder, demokrati og danskhed.

Læs mere

En selvhjælpsguide til lejlighedstalere

“Nu er jeg jo ikke den store taler…”

Måske har du hørt den retoriske stilfigur en enkelt gang eller tre ved familiefesten? Måske har du selv brugt den?

Hvis svaret er ja, er du kommet til det helt rette sted.

 

Læs mere

Til minde om

Fra Poul Nyrup Rasmussens tale til Lone Dybkjærs bisættelse til Jens Stoltenbergs tale ved mindehøjtideligheden efter Utøya samler dette temarum en række smukke mindetaler. Taler der gør ondt at lytte til, men også lader kærligheden mærke og håbet spire igen.

Læs mere
Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.