Temarum

GOLDEN DAYS – M50: taler til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II

Danske Taler fejrer Dronningen ved at præsentere et udvalg af taler holdt til Hendes Majestæt i anledning af fødselsdage, jubilæer og bryllupper.

 

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©

Læs mere

GOLDEN DAYS – Talesamling: Gyrithe Lemche

Gyrithe Lemche var en af Danmarks første og største kvindesagsforkæmpere. I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Gyrithe Lemches taler.

Læs mere

GOLDEN DAYS – Glemte kvindestemmer

I samarbejde med Golden Days har vi samlet taler fra møderne i og omkring Dansk Kvindesamfund fra 1890’erne frem til 1920’erne.

Før og efter beslutningen om at give kvinder valgret i 1915 kæmpede kvinder i hele landet en sej kamp for at få ørenlyd for det, vi i dag betragter som helt basale rettigheder.

Læs mere

GOLDEN DAYS – Mathilde Fibiger: Kvindesagens moder

Den første tale holdt af en kvinde i Danmark blev aldrig til noget. En lokal gårdejer fjernede nemlig resolut Matilde Fibiger fra talestolen, før hun nåede at åbne munden…

I dette temarum har vi samlet de første danske taler holdt af kvinder. Du kan blandt andet støde på et Nina Bangs første officielle tale, et foredrag om Holger Danske og meget mere.

Læs mere

GOLDEN DAYS – Kønsroller og kvindekamp fra Elisabeth Grundtvig til Sofie Linde

Debatten om ligeløn og opgøret med sexisme på arbejdspladsen er aktuelle eksempler på en 100 år gammel diskussion.

Vi sætter spot på taler om kvindekrop og kønsroller og udfordrer din historiske viden om kvindesagen, dens formødre, mærkesager og landvindinger med et helt nyt quizformat.

Læs mere

Taler fra enden af regnbuen

Læs en smuk buket af taler i alle regnbuens farver med relation til køn og mangfoldighed.

Læs mere

Nominerede til Årets Danske Tale 2022

Og de nominerede er … Hvem skal have prisen for Årets Danske Tale 2022? Tip os med din nominering, hvis du støder på gode taler …

Læs mere

Talesamling: Thorvald Stauning

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Thorvald Staunings taler. Samlingen er ikke komplet, da Stauning holdt utrolig mange taler i løbet af sin politiske karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler, som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Talesamling: Martin Andersen Nexø

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Martin Andersen Nexøs taler. Samlingen er ikke komplet, da Andersen Nexø holdt utrolig mange taler i løbet af sin karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Talesamling: Jeppe Aakjær

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Jeppe Aakjærs taler. Samlingen er ikke komplet, da Aakjær holdt utrolig mange taler, men det er et nøje udvalgt udpluk af hans mest betydningsfulde og indflydelsesrige taler.

Læs mere

Talesamling: Orla Lehmann

I denne samling tilbyder Danske Taler et overblik over vores samling af Orla Lehmanns taler. Samlingen er ikke komplet, da Lehmann holdt utrolig mange taler i løbet af sin politiske karriere, men det er et udpluk af de mest kendte og betydningsfulde taler, som Danske Taler p.t. har indsamlet.

Læs mere

Taler fra Skamlingsbanken

Skamlingsbanken ved Kolding har sin helt egen plads i Danmarkshistorien som en scene for demokratiet og den frie debat. Vi har samlet et udvalg af mindeværdige taler om bl.a. kvinders rettigheder, demokrati og danskhed.

Læs mere

Der er noget galt i Danmark!

Historisk set har kampen for »de små« i samfundet været en kamp om den sociale, økonomiske og politiske samfundsorden.

I dette temarum har vi samlet taler fem historiske taler, der på hver deres måde udtrykker utilfredshed over tingenes tilstand.

Læs mere

Krigen i Ukraine

Danske Taler har samlet alle taler i databasen, der behandler krigen i Ukraine, så du kan danne dig et overblik over den talesituation, krigen på daglig basis afføder.

Du kan bruge dette temarum som dit tale-nyhedsoverblik, som inspiration til undervisning eller som en indgang til at forstå en kompliceret situation igennem mere end 25 forskellige stemmer, der tilsammen repræsenterer et bredt politisk spektrum.

Læs mere

Vindere af Årets Danske Tale

Hvad har en forfatter, tre statsministre, en royal og en tv-stjerne til fælles?
Det kunne lyde som begyndelsen på en dårlig joke, men svaret på, hvad Jens Stoltenberg, Helle Thorning-Schmidt, H.K.H. Kronprinsesse Mary, Mette Frederiksen, Sofie Linde og Tine Høeg deler, er skam, at de alle er helt eminente talere.
Læs mere

En selvhjælpsguide til lejlighedstalere

“Nu er jeg jo ikke den store taler…”

Måske har du hørt den retoriske stilfigur en enkelt gang eller tre ved familiefesten? Måske har du selv brugt den?

Hvis svaret er ja, er du kommet til det helt rette sted.

 

Læs mere

I ildens skær. Taler om bålet

I dette temarum har vi samlet seks på hver deres måde karakteristiske båltaler i anledning af årets længste dag, hvis du

  1. mangler et stærkt sankthans-citat, når du kommer lidt for sent til din lokale bålfest, eller
  2. sætter pris på sjove, rørende og kraftfulde taler af dygtige og vigtige talere.
Læs mere

Til minde om

Fra Poul Nyrup Rasmussens tale til Lone Dybkjærs bisættelse til Jens Stoltenbergs tale ved mindehøjtideligheden efter Utøya samler dette temarum en række smukke mindetaler. Taler der gør ondt at lytte til, men også lader kærligheden mærke og håbet spire igen.

Læs mere

Statsministerens tale til Folketingets åbning

Den 6. oktober åbnes Folketinget efter sommerferien. Her skal statsministeren holde sin traditionsrige åbningstale. Vi har samlet fire åbningstaler, der giver et overblik over åbningstalens typiske indhold og funktion.

Læs mere

Unge stemmer

Unge tager ordet som aldrig før. De engagerer sig i deres samtid og taler om klima, racisme, ligestilling, køn og grænser fra deres unikke perspektiv: ungdommens.

I dette temarum samler vi de unge stemmer og lader dem tale for sig selv, så vi alle kan blive klogere på, hvad unge stemmer har at sige.

Læs mere

Citatbrug

I dette temarum ser vi nærmere på en af talens byggeklodser, nemlig citater.

Her kan du blive klogere på, hvilken rolle citater spiller i en tale, og du kan lade dig inspirere af de store mestre til selv at give dig i kast med at bruge citater, når du skal holde en tale.

Læs mere

Antikke taler

Vi har samlet et temarum med antikke taler for de historie-, retorik- og oldtidskundsskabsinteresserede. Her lægges kimen til de overordnede genreforventninger, vi stadig har til taler i dag.

Læs mere

Grundlovstaler

Grundlovsdag fejrer vi demokratiet og de frihedsrettigheder, vores samfund er bygget på.

Her spiller talen en helt særlig rolle som festlighedernes omdrejningspunkt. Vi har lavet et temarum om grundlovstalen og dens funktion og lavet en lille skarp quiz, du kan teste din viden om grundlovens historie med.

Læs mere

Virtuel talekunst

Da Danmark var nedlukket grundet den internationale pandemi, Covid-19, blev talerkunsten midlertidigt rykket online. Danske Taler har derfor lavet et temarum, der undersøger, hvordan det talte ord klarede sig med publikum på afstand og en skærm som mellemled.

Vi lægger ud med at dykke ned i talerne fra Arbejdernes Internationale Kampdag 2020.

Læs mere

1. maj-taler

1. maj markerer hele verden Arbejdernes Internationale Kampdag med fællessang og taler i stor stil.

Vi sætter fokus på 1. maj-talen, der hylder solidaritet og fællesskab på tværs af faggrupper, og som hvert år samler tusindvis af mennesker i hele Danmark.

Læs mere
Vi bruger cookies for at forbedre oplevelsen på hjemmesiden.