Skip to content

Krigen i Ukraine

Foto: Creative Commons

Alle greb tæller i kampen om fortællingen

Danske Taler har samlet alle taler i vores database, der behandler krigen i Ukraine, så du kan danne dig et overblik over den talesituation, krigen på daglig basis afføder. Krigen i Ukraine er også blevet en krig om fortællingen, for uden opbakning fra bagland og befolkning er kampen tabt på forhånd.

Du kan bruge dette temarum som dit tale-nyhedsoverblik, som inspiration til undervisning eller som en indgang til at forstå en kompliceret situation igennem mere end 25 forskellige stemmer, der tilsammen repræsenterer et bredt politisk spektrum.

Udover en lang talerliste fremhæver vi tre af de mest tonesættende taler, nemlig Putins krigserklæring, Zelenskyjs tale til Folketinget og statsministerens tale her to år efter krigens udbrud ved demonstrationen foran Ruslands ambassade. De suppleres af en kort talepræsentation, der enten fokuserer på enkelte pointer eller generelle betragtninger. Læg for eksempel mærke til Putins alternative historiefortælling og statsministerens »os og dem«-retorik.

Talelisten opdateres løbende og består af taler fra både danske og udenlandske politikere, præster, royale og menige mennesker.

Ukraines Præsident Volodymyr Zelenskyj holder tale 14.03.22, Kyiv — foto: Global Look Press/Keystone Press Agency
Foto: www.president.gov.ua
Ukraines Præsident Volodymyr Zelenskyj holder tale 14.03.22, Kyiv — foto: Global Look Press/Keystone Press Agency

Putin erklærer krig

Putin skal over for befolkningen retfærdiggøre en invasion af nabolandet og ved at referere til fordums storhedstid understreger han, at invasion er den eneste løsning.

Ved at minde om Ruslands kamp mod Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig og i samme åndedræt understrege, at nazismen lever i bedste velgående i toppen af den ukrainske stat, etableres et argument, der ved første øjekast virker rimelig.
  1. præmis: Rusland beskytter mod nazister.
  2. præmis: Nazister styrer Ukraine.
Konklusion: Det ukrainske folk skal beskyttes mod nazister.

Your fathers, grandfathers and great-grandfathers did not fight the Nazi occupiers and did not defend our common Motherland to allow today’s neo-Nazis to seize power in Ukraine. You swore the oath of allegiance to the Ukrainian people and not to the junta, the people’s adversary which is plundering Ukraine and humiliating the Ukrainian people.

Zelenskyj på »besøg«

Som den første udenlandske statsleder siden Nelson Mandela talte Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj d. 29. marts 2022 til et fyldt Landsting om, hvordan danskerne kan hjælpe i Ukraine. 

Talen skiller sig ud ved sin direktehed. Præsidenten kommer med meget konkrete eksempler på, hvad der skal gøres. Budskabet er ikke til at misforstå: Zelenskyj sparker bolden over på Danmarks banehalvdel.

Danske virksomheder, danske eksperter, den danske stat, den kapacitet og den økonomiske styrke man har i Danmark, alt det har vi brug for.
Jeg opfordrer Danmark til at overtage ledelsen i genopbygningsarbejdet i en af vores regioner, Mykolaiv. Vores værftsindustris by, det kan blive en by og en region, som har brug for at blive genopbygget, og det kan Danmark hjælpe os med.«

To år senere

Side om side med biskop over Ribe Stift Elof Westergaard indtog Mette Frederiksen den smukke jyske domkirke for at se tilbage på to svære år for ukrainerne og generelt for et frit Europa.  
Over hele Europa samles mennesker i dag. Krigen har holdt et spejl op foran os. Og stillet os de grundlæggende spørgsmål. Vil vi stå sammen i Europa? Vil vi fred? Vil vi friheden? Og vil vi kæmpe for den?

Anført af Regeringen er Danmark et af de lande, der har ydet mest symbolsk støtte til Ukraine, og i ovenstående uddrag gør hun spørgsmålet om støtten til Ukraine til et spørgsmål om, hvorvidt man ønsket et frit og forenet Europa. Noget de færreste formentlig kan svare nej til.